Un ERROR 404 pot recordar al teu client per què t’estima

El títol d’aquest post no és una frase meva, és una reflexió que va compartir a una Ted Talk l’any 2012 Reeny Gleeson, manager d’estratègia interactiva a l’agència de publicitat Wieden+Kennedy i especialista en màrqueting viral. En aquesta xerrada Gleeson tracta un dels temes més importants de la user experience però, sorprenentment, és un dels més oblidats a l’hora de definir una estratègia web o construir qualsevol pàgina. Es tracta del disseny d’una pàgina d’error 404 orientada a millorar l’experiència de l’usuari.

Per què dic que és l’eterna oblidada? ja sabeu, quan estem en ple procés de construcció d’una web ens reunim tot l’equip de màrqueting i, algunes vegades, d’altres departaments, i comencem a parlar de coses com: “l’usuari ha de trobar les coses ràpidament”, “el formulari ha d’estar visible”, “no us oblideu de redactar uns continguts atractius!”, “no, el disseny! el disseny és el més important!”, us sona, oi? I llavors, a un racó de la sala, hi ha algú que s’atreveix a dir, i què passa si tot això no funciona i hi ha un error a la pàgina? pensem a dissenyar una pàgina d’error 404 que sigui útil perquè l’usuari segueixi navegant?”. Tots els demés es queden mirant i algú comenta “uf! No tenim pressupost per fer això. Parlem de coses importants!” Aquesta, per a mi, és una mala decisió, i a continuació us explicaré per què.

Què és una pàgina Error 404

Si tornem a Reeny Gleeson, ell defineix que una pàgina d’error 404 és una experiència d’usuari a una web que es fractura. Si això ho traduïm a termes pràctics, és la sensació que té l’usuari (possible client, recordem) que la relació amb la marca i l’empresa es trenca.

“Un simple error pot dir-me què no ets. O recordar-me perquè t’estimo” – Reeny Glesson

404_not_foundUn exemple que ens ajudarà posar-nos en la pell del client. Estem buscant una informació concreta i naveguem per Google, veiem que hi ha una pàgina que ens interessa i cliquem (això ja és molt, amb la dificultat que tenim les marques de posicionar-nos orgànicament).

Entrem a la web, mirem què fan, veiem que són una empresa seriosa, seguim navegant i cliquem a un altre apartat de la web i… ERROR 404! No sé vosaltres, però a mi aquesta imatge de seriositat, fiabilitat, harmonia i pau amb la qual navegava canvia totalment si trobo un enllaç trencat. Conseqüència: abandono la pàgina sense donar una segona oportunitat. Això passa, i passa molt, per tant, perquè no fer alguna cosa al respecte?

Per tenir-ho clar, per què és important dissenyar una pàgina d’error 404?

  1. Primer i el més important: per rebaixar la sensació de trencament de vincle entre la marca i l’usuari de la web.
  2. Perquè el visitant segueixi navegant per la web! Que torni a confiar en nosaltres i no ens abandoni.
  3. Per reforçar el nostre missatge d’empresa orientada al client.
  4. I per treure un somriure a la persona que es troba amb una d’aquestes pàgines 404 ben dissenyades.

Alguns exemples

Arrel d’aquest últim punt, us recomano llegir el post de Sofia Ricart sobre la importància de l’humor al màrqueting. I perquè veieu com s’implementa a les pàgines d’error 404, us deixo alguns exemples:

Twitter
Les grans empreses, com Twitter, utilitzen imatges atractives per mostrar quan la plataforma no funciona.
Spotify
Spotify utilitza la cançó de Justin Bieber “Sorry” per demanar disculpes! 🙂
error404-2
Una manera molt atractiva perquè els usuaris segueixin navegant per la web.

Espero que aquest post us hagi fet reflexionar o, si més no, que valoreu la reserva d’una part del vostre pressupost en fer un bon disseny de pàgina Error 404 per millorar l’experiència dels vostres usuaris.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Quina importància té el clima laboral?

Next Story

Creació i gestió de base de dades de clients internacionals

Latest from Innovació