/

7 habilitats esportives perquè un projecte empresarial tingui èxit

A través de l’esport aprenem a enfrontar-nos a les nostres pors i inseguretats per començar a prendre les regnes de la nostra vida i ens comprometem amb el nostre entrenament físic i emocional. L’esport és la millor mostra que tots alberguem en el nostre interior qualitats, habilitats i competències que podem entrenar per convertir-nos en la millor versió de nosaltres mateixos.

El secret en l’esport i també a l’empresa és treballar dur i la clau és la passió

L’esport és sinònim de compromís, treball en equip, responsabilitat, esforç, sacrifici, constància, respecte, humilitat, esperit de superació, autoconeixement, perseverança, convivència, obediència i cura de la salut. Uns valors que s’associen a l’esport entès com un mitjà per a seguir millorant.

Però l’esport com a tal no educa en valors, tot depèn de la utilització que es fa d’ell. És important diferenciar entre l’esport entès com un joc en el qual guanyar és l’únic fi i en el qual cal derrotar a l’altre com sigui, de l’esport com a eina per seguir millorant, on perdre no és important i la derrota s’utilitza com a mitjà per treballar els valors.

Una qüestió d’actitud

La actitud enfront del treball depèn de nosaltres mateixos. En aquest sentit actualment a les empreses ens podem trobar amb empleats “zombies”, que són aquells que només veuen problemes en tot i que mai són culpables de res. Se’ls distingeix perquè van arrossegant els peus a una feina que senten que els treu la vida a poc a poc però al qual no poden renunciar. El pitjor és que els empleats “zombies”, que moltes vegades han estat infectats pels seus propis caps, tendeixen a encomanar aquesta mateixa malaltia al seu entorn, ja siguin companys joves encara no contaminats o fins i tot a la seva pròpia família.

En les organitzacions també és fàcil observar “actituds robot” per part d’empleats que tenen com a principal lema el “faig el que em diuen”. Poden fer bé la seva feina però no solen contribuir al fet que l’empresa evolucioni.

Davant d’aquestes dues actituds, la qual qualsevol empresa necessita dels seus empleats és la del compromís i el positivisme. Persones que no tinguin por a equivocar-se i que avancin gaudint. Perquè per tenir èxit cal gaudir i aquesta actitud positiva és la que ajuda en els moments difícils.

Per aconseguir l’automotivació l’equip d’una empresa, els seus directius han de donar exemple amb una sèrie de habilitats indispensables perquè un projecte tingui èxit.

Habilitat # 1: passió

  • Passió per l’estratègia per reinventar-se constantment i construir nous avantatges competitius.
  • Passió pels clients per posar-los al centre de l’organització.
  • Passió perquè tots els empleats comparteixin l’estratègia i els objectius de l’empresa.

Habilitat # 2: curiositat per conèixer i experimentar

Hem de conèixer les fortaleses i debilitats de les persones de l’equip i per sol·licitar un feedback continu de col·laboradors, clients i proveïdors.

Habilitat # 3: valentia per innovar i adaptar-se a les necessitats del moment

https://www.pimealdia.org/knowmads-els-treballadors-del-futur-seran-els-treballadors-del-coneixement/

Habilitat # 4: humanitat per estar en tot moment en actitud de servei

Només amb el compromís amb l’entorn i les persones, s’aconsegueixen unes bases sòlides per desenvolupar les millors i més competitives organitzacions, productes i serveis per a uns mercats cada dia més competitius però també més sensibles amb tot el que té relació amb la ètica empresarial , els valors i el respecte per la societat i les persones.

Habilitat # 5: humilitat per delegar, gestionar les emocions de les persones i escoltar més

Si analitzem com gestionem els projectes, el més probable és que ens adonem que dediquem més temps als nostres col·laboradors per posar èmfasi en l’error, que per a escoltar, entendre i, si escau, reforçar o reconèixer els bons resultats.

Habilitat # 6: eficàcia en la resolució de problemes

Les empreses es troben en un moment de canvi on cal posar en valor a les persones. Avui busquem equips que s’adaptin a un nou paradigma en el qual es necessita creativitat, flexibilitat, on les persones puguin viure l’organització i se la creguin. On hi ha llibertat en la manera de fer i en la manera de crear, inevitablement sorgeix conflicte. En aquest sentit, la
mediació es postula com una fórmula per a la resolució de conflictes a l’empresa.

Habilitat # 7: agilitat en la construcció d’un entorn mental adequat per a cada situació

El “lideratge emocional” s’hauria d’orientar a influir en les emocions relacionades amb la productivitat i el benestar de l’equip. Un estudi sobre les relacions de parella del Dr. John Gottman (Universitat de Washington), conclou que són necessàries 5 emocions positives per compensar cada emoció negativa que generem. Així doncs, reforçar les qualitats positives serà la millor manera de vèncer les negatives, i això és aplicable també a l’àmbit de l’empresa, on la productivitat augmenta a mesura que augmenten les emocions positives.

Uns reptes que es poden aconseguir per exemple amb la gamificació o Ludificació , un nou terme que es fa servir per definir la utilització d’eines d’oci i jocs per involucrar a les persones, motivar l’acció, promoure l’aprenentatge i resoldre problemes en el món empresarial. És un camí a la ment oberta, un impuls a la creativitat. Un repte majúscul alhora que imprescindible per a qualsevol empresa.
Com he dit abans, per tenir èxit cal gaudir, per la qual cosa hem de crear un entorn adequat a l’empresa perquè les persones puguin realitzar-la amb compromís. I els valors que pot aportar l’esport, poden ser un exemple a seguir per incorporar-los a la cultura de qualsevol organització.

La rondalla dels picapedrers

A l’Europa de l’Edat Mitjana, un dels treballs més soferts era el dels picapedrers que esculpien les pedres que després conformarien catedrals i palaus. Preguntats per la seva feina, un primer respon “Pic pedres, no em paguen malament del tot”. A la mateixa pregunta, un segon afirma “Em paguen a tant la peça, i com sóc el més ràpid, em guanyo també un sobresou”. Finalment, un tercer respon “Estem construint una catedral”. Al planter alguns treballen per un sou, altres pel repte de superar els seus objectius, i la resta estan orgullosos de saber-se constructors de catedrals.

José María Torres

Presidente ejecutivo del grupo Numintec
Premi Fundació PIMEC als Valors d’empresa 2017

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Evolució de la negociació col.lectiva maig de 2017

Next Story

CIF o “Cost, Insurance, and Freight ”

Latest from Consells empresarials