/

Quan acabis de comunicar, recorda, avalua

Què és més important a l’hora de comunicar? L’experiència o documentar el coneixement adquirit? Davant la voràgine d’informació d’avui en dia, la nostra obsessió per la multitasca i el ritme creixent que ens imposem cada dia, ens queda poc temps per la reflexió, l’estratègia i la planificació. No només som menys productius, sinó que perdem una excel·lent oportunitat d’avaluar les nostres accions, corregir errors i aprofitar plenament l’experiència.

Més enllà de l’entorn digital, on en moltes ocasions ens obsessionem per les dades però manquem d’un anàlisi previ sobre quins són els objectius realment importants i amb quin propòsit van néixer. I és que existeixen dos entorns comunicatius on l’anàlisi i l’avaluació són claus.

Entorns comunicatius on l’anàlisi i l’avaluació són claus

En el primer cas, i més important fins i tot que l’experiència, el més rellevant és documentar-la.

122

Imagina que una empresa de consultoria ha desenvolupat un projecte amb resultats excel·lents. On queda tota aquesta experiència, més enllà del coneixement de les poques persones que han participat en l’operació, si tot aquest procés no es documenta, es recull i es comparteix amb la resta d’empleats de l’empresa? Quants diners i esforç s’estalviarà aquesta mateixa companyia si es repeteix una operació similar? Es podria aprofitar fins i tot com a formació interna, com una manera d’aportar coneixement i experiència al conjunt de l’organització, amb un cost pràcticament zero.

Per aquest motiu, el coneixement compartit, l’anàlisi i la possibilitat de reunir experiències i ensenyaments és gairebé una obligació en l’entorn actual.

El coneixement compartit, l’anàlisi i la possibilitat de reunir experiències i ensenyaments és gairebé una obligació en l’entorn actual

En la comunicació de crisi succeeix una cosa molt similar, amb l’agreujant que moltes organitzacions viuen gairebé en una crisi permanent. Si t’has d’enfrontar a la gestió comunicativa d’una crisi, un dels aspectes bàsics que convé contemplar, i gairebé sempre s’oblida, és el dia després. Pensa que és bàsic preguntar-se i anar documentant què funciona i què no, en quin context, què vam fer front a tal amenaça i com va resultar, què vam poder haver fet millor… Solament així faràs un examen intern que millorarà els procediments pel futur. A més, podràs compartir aquests errors (i encerts) amb la resta de l’empresa. I és que, ja que has sofert la crisi, aprofita-la!

“D’aquesta manera milloraràs, a títol individual, i permetràs millorar a la teva companyia”

116-utilitzadaHauries de plantejar-te, especialment en comunicació, quan acaba un projecte. En moltes ocasions aquesta finalització hauria de ser l’excusa per començar l’anàlisi i reflexió que dóna continuïtat a molts altres projectes que es beneficiaran dels encerts i fracassos anteriors. D’aquesta manera milloraràs, a títol individual, i permetràs millorar a la teva companyia.

 

Eva Prats

Directora de Comunicació de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Quines subvencions a la contractació hi haurà al 2017?

Next Story

Posa-hi humor al màrqueting i a triomfar!

Latest from Competitivitat