Big data: de les paraules als fets

Qui no ha sentit parlar durant aquest 2017 del fenomen  Big Data i de la intel·ligència artificial (IA)? Cada dia són més presents en la premsa, radio e inclús en alguna tertúlia de televisió. En el número de maig d’aquest any la revista “The economist”, va declarar que el recurs més valuós del món  són les dades, enlloc del petroli. A vegades podríem pensar que aquest és un fenomen “hype” (ho podríem resumir com aquesta cita de Dan Ariely)

El Big data és com el sexe en l’adolescència: tot el món parla d’ell, ningú sap realment com fer-ho, tots pensant que la resta ho estan fent, així que tots diuen que també ho fan

Però segons un informe de Forrester Research sobre grans empreses americanes l’any 2018 serà l’any que moltes empreses passaran de les paraules als fets:

  • Un 70% de les empreses esperen implementar solucions d’intel·ligència artificial durant aquest any (front el 51% del 2017 i el 40% del 2016)
  • Un 20% desenvoluparan solucions de IA que els ajudi a prendre decisions en temps real
  • Un 50% utilitzaran solucions cloud para la seva analítica de big data.
  • Un 66% crearan centres d’excel·lència per solucionar problemes en les seves organitzacions
  • Un 25% complementaran les anàlisis puntuals de clicks amb interfícies conversacionals.
  • Un 50% de los chief digital officer (CDO) reportaran als CEO (front 40% en 2017 i 34% en 2018).

Quin impacte tindrà la digitalització en el mercat de treball?

A Catalunya encara són escasses les empreses que  ho estan implantant, ja que quan arriba alguna cosa nova i disruptiva ningú vol quedar-se fora, però, les empreses que realment estan utilitzant el Big data, són molt poques degut a la por inherent al canvi. A més hi ha altres empreses que no es volen quedar enrere en aquest procés i estan fent  projectes de manera precipitada sense cap tipus de planificació.

En aquest procés de passar de les paraules als fets en el procés de transformació digital a l’empresa és important construir una estratègia corporativa que avaluï l’impacte que tindrà el canviar a una companyia basada en dades (data-driven) i encara que aquest pas ens sembli que ens retarda en la cursa a obtenir l’avantatge competitiu desitjada, és només momentani i necessari per a no perdre’ns pel camí.

La transformació digital, vital per al futur de les empreses

Passos per construir l’estratègia corporativa que avaluï l’impacte

El podríem resumir en aquests 3 passos:

Anàlisi de la situació actual pel que fa a organització, processos i persones i, també, tecnologia.

Anàlisi  d’on volem arribar, i per tant, què és el que falta per aconseguir-ho, també en termes d’organització, processos, persones i tecnologia.

Definició d’un pla que contingui els canvis organitzatius a realitzar, la formació i adequació de les persones, així com a la tecnologia necessària per assolir aquests objectius.

Xavi Sabi, profesor i coordinador Master Finances Universitat de Lleida

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Evolució de la negociació col·lectiva octubre de 2017

Next Story

Abric, bufanda, guants…diumenge torna l’hivern: predicció meteorològica del 25 de novembre a l’1 de desembre 2017

Latest from Innovació