El canvi climàtic, una revolució

Recentment ha tingut lloc a Madrid el COP25 . Ha estat una ocasió per anar veient per on aniran les coses en els propers anys. L’escalfament de la Terra ens afecta de formes diferents: en la salut, en l’augment de freqüència de gotes fredes i inundacions, en la pèrdua de collites i en la precipitació anual que, a la fi, representarà menys aigua disponible per viure. 

Sobre aquesta base, la Unió Europea ha decidit liderar la transició energètica posant objectius ambiciosos en les emissions de carboni i establint un paquet de mesures legals i econòmiques que han de possibilitar el desenvolupament d’una nova economia verda i la creació de multitud de llocs de treball. 

Aquesta acció, traslladada a Catalunya, implica per al 2030 la millora del 32,5% en l’eficiència energètica, el 32% en energies renovables en el total del consum i la disminució del 40% del CO2 comptat des del 1990. Això implica que Catalunya ha de passar de 45 gigatones de CO2 a 24 Gt de CO2, tot i que, atès el model que tenim, no veiem com baixarem de 31 Gt CO2 

Per fer-ho, cal electrificar més l’economia, introduir el 30% de cotxes elèctrics (1.180.000), introduir la biomassa com a font de calor industrial, introduir la metanització de residus agrícoles (purins), rehabilitar habitatges a raó de 50.000 anuals, i etiquetar els productes i els serveis. 

Per fer tot això ens cal un relat fort, una pedagogia que ens mostri que el canvi és més cultural que tecnològic. 

A PIMEC hi estem compromesos i hem presentat dos informes sobre aquesta temàtica: 

Catalunya davant el canvi climàtic: El problema.
Catalunya davant el canvi climàtic: Propostes en 10 àmbits.

Joan Vila
President de la Comissió d’Energia de PIMEC 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Hisenda prorroga els límits del règim de mòduls un any més

Next Story

Manel J. Ferré: “S’ha de començar a treballar en una col·laboració publicoprivada al sector sanitari amb transparència i ètica”

Latest from ODS i RSC