Certificat de Tècnic en Reformes d’Interiors: l’eina del gremi per prestigiar el sector

El Gremi de Reformes d’Interiors, Cuines i Banys de Catalunya és una associació professional que representa l’empresariat del sector de la reforma integral, l’interiorisme i la decoració. Va néixer ara fa 33 anys, el 1986, amb l’objectiu de defensar els interessos col·lectius del sector davant l’administració pública i de participar significativament en les institucions empresarials i socials del territori (com PIMEC). Des d’aquesta idea, el gremi dona suport a l’activitat quotidiana de les empreses a través de serveis d’informació, formació i assessorament perquè les pimes del sector gaudeixin d’uns avantatges i una potencialitat que difícilment podrien assolir per si mateixes. El seu president, David Albert, recalca que la raó de ser del gremi té molt a veure amb la unitat d’acció: “Com a empresa, i més si ets mitjana o petita, tens la sensació de lluitar sol davant del món, amb totes les incapacitats i els obstacles que van sorgint; en canvi, amb el gremi és més fàcil defensar realment els interessos del sector. D’alguna manera, fem bona la frase la unió fa la força”.

David Albert, gerent de l’empresa Refer Home, va ser escollit president del Gremi de Reformes d’Interiors, Cuines i Banys de Catalunya el juny del 2016 i des d’aleshores lidera les iniciatives del sector a Catalunya juntament amb la seva junta directiva, de la qual forma part Òscar Nieto, gerent de l’empresa Standal, com a vicepresident. Tots dos, al costat de Maribel Torrents, directora del gremi, coincideixen a assenyalar que el seu sector “és molt canviant”, cosa que obliga el gremi a “evolucionar i encarar les noves necessitats i les noves inquietuds”. “Abans érem el Gremi de Cuines i Banys, i ara som el Gremi de Reformes d’Interior, Cuines i Banys. El nom cada cop és més llarg, perquè fem més coses i cal incloure-les totes”, explica David Albert.

Maribel Torrents (directora), David Albert (president) i Òscar Nieto (vicepresident)

D’un problema, una solució: neix el TRI
I precisament d’una de les inquietuds més preocupants del gremi ha nascut un dels projectes més potents i engrescadors: el certificat de Tècnic en Reformes d’Interiors (TRI). El sector de les reformes d’interiors té un fort intrusisme laboral i hi ha una alta oferta per als clients que prové de persones no qualificades i sense experiència. “Aquesta situació d’intrusisme laboral és molt dolenta per al sector, però no només per a les empreses, sinó també per als clients, que encarreguen feines sense assegurances, sense garanties, amb molts riscos… La finalitat del TRI és professionalitzar el sector”, assegura Òscar Nieto, i David Albert afegeix: “Fins ara, quan es parlava de reformes d’interiors la gent ho relacionava amb una cosa obscura. L’intrusisme laboral ens ha obligat a fer una neteja del sector i el TRI ens ajudarà en aquesta tasca”.

La primera edició del certificat de Tècnic en Reformes d’Interiors es va dur a terme al setembre, amb 17 participants que van superar les 70 hores de formació i l’examen final per convertir-se en la primera promoció de tècnics de reformes d’interiors a Espanya. Aquesta certificació professional, que al mes de febrer viurà la seva segona edició, té dos mòduls diferenciats: en primer lloc, PIMEC imparteix 20 hores de gestió empresarial i, a continuació, la Fundació Laboral de la Construcció de Catalunya s’encarrega de les 50 hores de formació tècnica. Maribel Torrents, directora del gremi, destaca el valor del certificat: “La formació es fa en horari de matí a les instal·lacions del gremi, de manera que els professionals que hi assisteixen demostren una implicació i un esforç importants amb la millora del sector. A més a més, la certificació està acreditada per una entitat internacional basada en l’ISO (Sistema Internacional d’Estandarització), de manera està reconeguda oficialment”.

El TRI va adreçat a tots aquells professionals que es dediquen a la coordinació d’obres de reformes d’interiors; és a dir, aquelles persones que en la seva tasca laboral assessoren els clients, planifiquen els treballs, programen la contractació, s’encarreguen de la gestió econòmica i efectuen el seguiment i les correccions necessàries perquè els encàrrecs dels clients es duguin a terme amb la qualitat requerida i el termini marcat. Quant als requisits previs, per poder fer la formació cal una experiència mínima de tres anys en el sector i estar agremiat al Gremi de Reformes d’Interiors, Cuines i Banys de Catalunya.

Una sessió del certificat de Tècnic en Reformes d’Interiors a la seu del gremi

De manera sintètica, els objectius principals del TRI són:

  • Validar l’experiència i la formació no reglada dels professionals.
  • Homogeneïtzar les competències requerides i el reconeixement extern.
  • Generar als professionals i les seves empreses un avantatge competitiu al mercat.

I els avantatges més rellevants per a les empreses (i els professionals) són:

  • Generar confiança tan interna (treballadors) com externa (clients).
  • Potenciar la imatge de competitivitat, modernitat i implicació de les empreses.
  • Augmentar la reputació de les empreses i generar un plus de diferenciació respecte a empreses competidores.

Com a valoració de la primera experiència del TRI, i amb la vista posada en la segona, David Albert expressa: “Realment estem molt contents d’estar fent aquesta formació i de poder obtenir els certificats, perquè a més a més aquesta formació va sorgir dels agremiats, que en una enquesta van posar de manifest que calia qualificar-se, posar-se un segell de qualitat. Tots teníem una experiència, uns coneixements, un establiment, però fins ara tot això no estava acreditat, i ara sí”. Per la seva banda, Òscar Nieto remarca el vessant de la formació més encarat a la gestió empresarial: “La part més gran de la certificació és tècnica, però també estem donant importància a qüestions com el màrqueting, la comptabilitat, la comunicació, la normativa, la gestió… D’aquesta manera, gent que porta tota la vida en el món de les reformes aprèn coses que no sabia”.

Traves a l’administració
El certificat de Tècnic en Reformes d’Interior té l’aval internacional de l’ISO, però no és obligatori per presentar un projecte a un client i poder treballar en el sector, com sí que ho és en la majoria de països d’Europa. En aquest sentit, el gremi demana més implicació i més regulació de l’administració pública per aconseguir revaloritzar un sector colpejat per l’intrusisme. “El principal repte que tenim amb el TRI i l’administració és fer-li entendre que les reformes d’interiors les ha de fer gent acreditada i que estableixi un sistema de control que garanteixi que tot és correcte. No pot ser que sigui legal que les faci qualsevol: sense conèixer la tècnica, ni la normativa, sense assegurances, sense fer una bona gestió de la runa…”, assenyala Òscar Nieto. I David Albert, com a màxim representant del gremi, demana a l’administració que posi “més facilitats i menys traves a l’hora d’interactuar i fer burocràcia”. “No critico el govern d’ara, ni el d’abans, sinó l’administració pública com a institució. Necessitem que l’accés a ells sigui més fàcil i que les persones amb qui parlem coneguin i s’involucrin en la matèria”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La indústria de l’alimentació i les begudes, un sector estratègic de l’economia

Next Story

Un 2019 d’assoliments que dona pas a un 2020 de reptes

Latest from Competitivitat