Com emprendre amb èxit: pas a pas

Emprendre, a més d’una de les decisions més importants en la vida d’una persona, és una tasca dura que exigeix valor, constància i molta disciplina.

No és tasca senzilla, però sempre val la pena convertir la teva idea i la teva passió en el teu camí

emprendre-2

Des de fa alguns anys, la paraula “emprendre” està més present que mai. En part perquè s’ha convertit en una de les principals sortides a la crisi que des de fa anys travessem. I, sense cap dubte, Internet i les noves tecnologies han ofert un ampli ventall d’oportunitats que molts han sabut aprofitar.

Millennials una nova generació en el mercat laboral

Abans de llençar-nos a l’aventura d’emprendre, hem de ser realistes

emprendrePerò, abans de llençar-nos a l’aventura d’emprendre, hem de ser realistes. No totes les idees són susceptibles de convertir-se en negocis rendibles. I per saber si aquesta idea que tenim al cap és o no susceptible de convertir-se en un negoci rendible, hem de realitzar una anàlisi que ens permeti saber si existeix realment una necessitat de mercat i si comptes amb les eines i recursos per satisfer-la.

Si el teu anàlisi dóna un resultat positiu, llavors és moment de convertir la teva idea en un projecte; d’emprendre… Sense pressa, però sense pausa.

Elabora el teu pla de negoci. Necessites un full de ruta

I a més, t’aconsello tenir en compte aquestes claus que t’ajudaran a portar el teu negoci a l’èxit

Passió

Emprendre exigeix molts esforços i molt de temps. I tant esforç i temps dedicat al teu projecte només et permetrà persistir fins a portar el teu negoci a l’èxit si t’agrada el que fas, si t’entusiasma i t’apassiona el teu treball.

Serà la passió el que et mantingui en peu o t’ajudi a aixecar-te quan les coses es compliquin o no surtin com estaven previstes.

Domina el teu sector o especialitat

La preparació és un aspecte imprescindible. Perquè un projecte tiri endavant amb èxit, és fonamental que el seu líder conegui el negoci i domini la especialitat.

Estigues al dia amb les novetats del teu sector; millora els teus punts febles; procura formar-te contínuament; analitza l’oferta que ja existeix al mercat i desenvolupa a partir d’ella el teu avantatge única de compra, el que anomenem “order winner“.

Desenvolupa el teu model negoci

eemprendre-3

És el primer pas, com et deia abans, necessitaràs un full de ruta.

Defineix molt bé quins seran els teus ingressos, el teu públic objectiu i clients, els preus dels teus productes i / o serveis, els costos variables i fixos i els dies de pagament.

I, encara que a vegades no es té en compte, és de vital importància que el teu model de negoci inclogui també un model financer ((inversió en circulant: estocs, clients, inversions i finançament). Aquest és un error comú en moltes empreses o projectes nous, i acaben morint per no tenir en compte la inversió circulant, el que els porta a no comptar amb diners líquids per pagar a proveïdors, empleats, seguretat social, etc.

No cometis aquest error. Defineix la inversió total que necessita el teu negoci, incloent el circulant necessari.

Et recomano recórrer al bootstraping. Es tracta d’un terme anglès que fa referència a alguna cosa que es porta a terme sense recursos o amb recursos escassos. Si extrapolem el terme a l’empresa, es tractaria d’emprendre amb poc o cap capital (un petit local o garatge, un ordinador, un telèfon, etc.). Com menor sigui el finançament que necessitis, més possibilitats d’èxit tindràs.

Estableix aliances estratègiques

Sempre és millor acompanyat que sol. Cerca i crea aliances amb socis que et siguin d’ajuda.

No vull dir amb això que t’aliïs amb qualsevol, només amb aquells que et siguin d’ajuda, que et permetin millorar alguns aspectes del negoci o t’ajudin a cobrir mancances. Analitza la teva oferta, fins on vols portar el teu negoci, què necessites… En definitiva, identifica les teves fortaleses i debilitats per saber si necessites un soci, un inversor, un conseller, etc.

Comença a buscar clients

Sigui quina sigui la teva activitat, gran part dels teus esforços hauràs de destinar-los a buscar clients.

Aprofitar l’ecosistema emprenedor està molt bé (ajuts, inversors i administracions públiques et poden ser de gran ajuda per a llançar el teu negoci). Si això arriba, bé; però si no ho fa, el teu projecte no ha de morir abans de néixer, ha de continuar sent viable i rendible. I només serà viable i rendible si tens clients.

Evita allargar els processos

Esperar que el teu producte o servei sigui perfecte pot portar contratemps i/o problemes. Quan sigui viable, llença’l al mercat. Un cop en circulació, podràs comprovar els aspectes que pots millorar, el que has de canviar, etc.

Open Innovation

Enrere queden els temps de tancar i ocultar les idees. Som a l’era de l’Open Innovation, ensenya la teva idea al món. Les opinions dels altres et poden ser de gran ajuda a l’hora de convertir aquesta idea en un projecte.

La imatge és important

Ja saps el que es diu: una imatge val més que mil paraules. I en aquest cas, així és.

Per bo que sigui el teu producte o servei, si la teva imatge de marca no és capaç de transmetre-ho, té un PROBLEMA, en majúscules.

Tant en l’entorn digital, com en l’offline, la teva imatge de marca és un factor clau per a l’èxit del teu negoci, no la deixis.

Si estàs decidit a emprendre, finalment, et recomano molt valor. La passió, unida al valor suficient et permetran assumir i afrontar cada repte, lluitar per cada objectiu, avançar i plantar cara al fracàs. Perquè el fracàs pot ser el principi de l’èxit; sens dubte és, per als que no es rendeixen, l’oportunitat de començar de nou amb més experiència i coneixement.

Ignasi Sayol, President de PIMEC Logística

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El públic intern, el primer nivell de la comunicació

Next Story

Innova FP, una oportunitat per a la transferència de coneixement

Latest from Panorama