“El comerç de proximitat català el conformen majoritàriament micro i petites empreses, integrades per treballadors autònoms”

Entrevista a Alejandro Goñi, president de PIMEComerç.

El comerç és un dels sectors més important de Catalunya. Quin és el seu paper a la societat i quina rellevància té a l’economia?

El comerç de proximitat, és a dir, el comerç tradicional es caracteritza per la seva capacitat de reforçar els lligams i les relacions entre les persones que viuen en un mateix municipi, al mateix temps que dóna vida als seus barris o carrers, etc. Així mateix, el comerç ajuda a promocionar el desenvolupament econòmic del municipi i també el del propi país. El comerç és present en molts sectors, és molt important, doncs, valorar-lo i preservar-lo.

A quina problemàtica s’enfronta actualment el sector?

Si analitzem el comerç de proximitat, en general, aquest s’enfronta a diverses problemàtiques com la inestabilitat política i econòmica, i d’altres més específiques com la liberalització de les rebaixes, la venda online, la venda ambulant il·legal, el doble horari comercial, els locals buits, la burocràcia, la desertització comercial, etc.

Els autònoms són un peça clau dins del comerç. Quina és la seva importància? Podria definir les característiques del perfil de l’autònom tipus del comerç català?

El comerç de proximitat català el conformen majoritàriament micro i petites empreses, integrades per treballadors autònoms. El perfil d’aquests autònoms ja no és el mateix que temps enrere. Abans el comerciant que trobaves darrere del taulell era el veí de tota la vida, no calien gaires estudis per saber atendre i vendre als clients. Avui dia això ja no és així, el comerciant d’ara és una persona molt més preparada, formada i informada, molt especialitzada en el seu producte i ha de tenir capacitat d’adaptació als canvis de manera molt més ràpida. Ha d’estar en constant alerta, perquè hi han diversos factors -no vinculats a la pròpia activitat- que no ho posen gens fàcil. Qui és capaç d’assimilar això serà capaç de treballar per viure, en cas contrari treballarà per sobreviure.

Quins són els problemes específics que té l’autònom persona física i societari del comerç?

El principal problema del comerciant és no vendre, i a aquest se li han de sumar d’altres, com la burocràcia, els impostos indiscriminats, els canvis d’hàbits del consumidor, la competència, la venda online, etc. El més greu de tot és, en molts casos, quan els problemes no vénen del propi desenvolupament de l’activitat sinó que vénen de la mà de l’Administració, que en comptes d’ajudar genera més traves al petit comerç.

Cara els propers anys quins són els principals reptes que té el comerç? I dins d’ell, l’autònom?

Actualment en podem destacar dos de molt importants: un, de sobres molt conegut, és la transformació digital del comerç. Tot i que el sector fa tot el que pot per aprendre i adaptar-se, encara queda molta feina per fer. Un segon repte, i que esdevindrà en els propers mesos, són l’aplicació de noves polítiques en matèria de sostenibilitat, com per exemple la propera “Llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya”, i l’entrada en vigor de l’Ordenança sobre ZBE (Zona de Baixes Emissions) a la capital catalana. Actualment, el problema ja no només es troba en les bosses de plàstic (el “Pacte per la Bossa” va ser tot un èxit dels diferents agents implicats) sinó que ara l’enfocament també l’haurem de posar en els residus generats des de les pròpies botigues. En aquest sentit, PIMEComerç ja hi està treballant en aquests dos àmbits participant en les diverses taules i grups de treball, exercint la nostra tasca de lobby davant l’Administració.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

S’obre la porta a la condonació de deute dels autònoms

Next Story

Cowocat o el creixement de la família coworking

Latest from Panorama