/

Comunicació amb perspectiva de gènere; a qui ens adrecem?

Les empreses, com les persones, utilitzem el llenguatge per comunicar-nos, ja sigui de manera oral o escrita, i també fem servir altres canals com la pàgina web, les xarxes socials, i les accions de màrqueting i publicitat. Tenim en compte la comunicació amb perspectiva de gènere?

I en aquesta comunicació, igual que passa en la resta de la societat, molt sovint i sense adonar-nos reflectim la desigualtat que hi ha entre homes i dones, i el valor diferent que habitualment s’atribueix a tot el que fa referència als homes respecte de tot allò que fa referència a les dones.

comunicacio-amb-perspectiva-de-genere-3

Les empreses podem contribuir a superar aquesta desigualtat. Per això, hem d’incorporar en la nostra RSE la perspectiva de gènere en la comunicació, amb la voluntat de representar totes les persones i visibilitzar plenament els homes i les dones que formen part del nostre públic intern i extern.

La comunicació amb perspectiva de gènere té com a objectiu donar rellevància a homes i a dones en els diferents missatges emesos i evitar l’ús d’imatges que vagin en contra de la dignitat d’homes i dones o que transmetin rols diferents per a cada sexe

Com aplicar la comunicació amb perspectiva de gènere

Primer hem de “redactar”, “revisar” i “suprimir”

  • “Redactar” els documents interns i externs tenint en compte un ús no sexista del llenguatge.
  • “Revisar” les accions de màrqueting i publicitat en relació amb l’ús no sexista ni discriminatori del llenguatge i les imatges.
  • “Suprimir” les denominacions sexistes en la descripció de les categories, grups i competències professionals.

comunicacio-amb-perspectiva-de-genere-2

Recomanacions concretes

Pel que fa al llenguatge oral i escrit, la llengua ens proporciona recursos i eines per visibilitzar homes i dones. Així, podem utilitzar formes genèriques (com per exemple, direcció, gerència, empresariat, persones treballadores,…) si volem donar una sensació de neutralitat. Però si volem destacar els dos gèneres podem fer servir les formes dobles masculí i femení (per exemple, els empresaris i les empresàries).

A més de la part formal, també hem de tenir en compte el contingut. Per exemple, hem d’evitar considerar alguns oficis, professions o càrrecs exclusivament femenins o masculins, o associar al sexe masculí característiques relacionades amb la força física, la feina intel·lectual, el món laboral, etc. i al sexe femení les relatives als sentiments, la família, les criatures, la llar,…

Ús d’imatges (fotografies, dibuixos, icones) i continguts multimèdia

  • Visibilitzar homes i dones de forma equitativa i evitar que la figura masculina representi tots els éssers humans.
  • Representar dones i homes en rols diferents als tradicionals (per exemple, dones en l’àmbit professional i en sectors masculinitzats i homes en l’àmbit domèstic i fent tasques de cura o atenció a les persones).
  • Equiparar el protagonisme gràfic d’homes i dones vigilant que no hi hagi diferència en la mida o jerarquia de les imatges.
  • Utilitzar veus masculines i femenines en la mateixa proporció en les locucions.

I la darrera recomanació: la comunicació amb perspectiva de gènere ha de servir perquè el nostre públic se senti visibilitzat i identificat. Així doncs, apliquem-la amb sentit comú i de manera natural!

La campanya “Emprèn en català: + enllà del gènere” és una acció destinada a promoure l’ús de la llengua catalana a Catalunya en l’àmbit laboral i empresarial promoguda per la Fundació PIMEC i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2016).

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El temps i la digitalització

Next Story

Una nova forma de donar suport a la internacionalització de les PIMES

Latest from Consells empresarials