/

Saps comunicar-te a les xarxes socials?

Cada vegada l’entorn digital és més important en el món empresarial. La majoria de pimes no s’esperen a sortir a les notícies, les creen elles mateixes i les distribueixen. Però no és el mateix la manera com ens comuniquem en un mitjà tradicional que la manera com ho fem a les xarxes socials.

Les xarxes socials són un espai indefinit on els usuaris comparteixen els continguts que generen i interactuen entre ells. Es tracta, doncs, d’un entorn molt diferent. Allà la comunicació no és unidireccional (de l’empresa cap a un públic), sinó multidireccional (de l’empresa cap al públic i del públic cap a l’empresa).

La comunicació a les xarxes socials no és unidireccional, sinó multidireccional

Això implica un seguit de coses:

  1. L’extensió dels textos és menor (per exemple, un tuit només admet 280 caràcters)
  2. El públic al qual ens dirigim és molt divers (qualsevol persona del món ens pot trobar)
  3. Els usuaris poden respondre directament al missatge que hem enviat o, fins i tot, ens poden interpel·lar

El llenguatge a Internet es caracteritza per la hipertextualitat, la interactivitat, la immediatesa i el contingut multimèdia. De la mateixa manera, a les xarxes socials es compleixen aquests estàndards. Hem de procurar afegir enllaços a totes les nostres publicacions, crear continguts en diversos formats que es combinin (escrit, visual i auditiu) i fer-ho amb una periodicitat freqüent per mantenir l’atenció dels usuaris.

El llenguatge a Internet es caracteritza per la hipertextualitat, la interactivitat, la immediatesa i el contingut multimèdia

També es recomana que el llenguatge que s’utilitza a les xarxes socials sigui:

  • Més directe (que interpel·li l’usuari)
  • Més informal
  • Inclogui emoticones
  • S’afegeixi algun hashtag

Per tal d’abordar amb eficiència la comunicació a les xarxes socials cal establir el que s’anomena un Social Media Plan, un pla que estableix l’estratègia a seguir. Els passos per fer-ho són els següents:

  1. Anàlisi prèvia: fer un DAFO intern i comprovar la notorietat i presència digital de les empreses que són competència
  2. Definició dels objectius
  3. Definició del target
  4. Selecció de les plataformes digitals: cal destacar que hi ha dos tipus de xarxes socials, les horitzontals (de temàtica i audiència general, com per exemple Twitter) i les verticals (que tenen una temàtica i una audiència molt específiques, com per exemple Linkedin)
  5. Posicionament i enfocament
  6. Execució de l’estratègia
  7. Analítica de les mesures

Ens podem trobar amb trolls, comptes falsos creats per enfonsar la imatge d’una empresa o marca

A més, a vegades ens podem trobar amb trolls, comptes falsos creats per enfonsar la imatge d’una empresa o marca, que intentin perjudicar la nostra organització. Davant d’aquesta situació es recomana seguir els següents passos:

  1. Ignorar-los
  2. Contestar-los adequadament
  3. Bloquejar-los

D’aquesta manera s’evita donar-los més notorietat i publicitat a costa de la nostra empresa. Intentar contestar-los o entrar en la polèmica no ajudaria la imatge de l’empresa i podria arribar a crear alguna situació incòmoda que s’acabés fent viral.

En resum, cal entendre que les xarxes socials són un mitjà diferent que necessita un tracte diferent. És un entorn molt més complex que requereix que l’empresa sigui molt més flexible i adaptativa.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La nova era dels Humans amb Recursos

Next Story

Quina és la forma jurídica més adient per a la meva activitat?

Latest from Competitivitat