Coneixes la importància de la resiliència en l’entorn empresarial?

El ritme de vida actual ens fa estar exposats a situacions d’incertesa, d’estrès emocional,  d’adversitat i, a vegades, de crisi, que ens poden generar angoixes i frustracions. Ens trobem en un entorn VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu) i potenciar la resiliència a l’empresa és un bon propòsit. A més, la bona notícia és que la resiliència es pot entrenar per desenvolupar-la.

La resiliència és la capacitat d’assumir situacions límit i sobreposar-nos-hi per sortir-ne enfortits, és a dir, la capacitat per recuperar-nos d’alts i baixos, superar-los o fins i tot ser transformats per aquests.

Treballar la resiliència, l’autoacceptació i l’assertivitat ens ajuda a gestionar situacions complicades tant personalment com professionalment, ja que les persones resilients consideren que només a vegades hi ha moments difícils i perceben que després de la tempesta arriba la calma, que la tempesta no dura per sempre.

“La resiliència és la capacitat d’una persona o d’un sistema social de viure bé i desenvolupar-se positivament, malgrat les condicions de vida difícils, de manera socialment acceptable” (Vanistendael Stefan, 1996)

M’agradaria compartir alguns consells que ens ajudaran a desenvolupar i a entrenar-nos a ser resilients.

Entrena’t

  • Tingues cura de les relacions interpersonals. Si l’entorn familiar i social et fa costat, t’ajudarà a enfrontar-te a situacions difícils. Desenvolupa les teves connexions i enforteix les teves relacions.
  • Sigues positiu/positiva! Veure el futur amb optimisme i tenir una visió positiva de tu mateix/a, t’ajudarà. Adopta una actitud positiva per resoldre les situacions del teu entorn. Canvia la perspectiva i evita veure els problemes com una cosa impossible i permanent.
  • Sigues realista i flexible. És molt important veure la situació tal com és i acceptar-la.
  • Accepta els canvis. Canviar és part de la vida i hem d’aprendre a acceptar les coses en què no tenim cap influència, ja que això ens ajuda a trobar la pau i la claredat mental per focalitzar-nos en les coses que sí que podem canviar.
  • Dibuixa el teu pla d’acció i actua en les situacions difícils tant com puguis. Fes accions positives i afronta els problemes. Posa’t metes, fes plans, fixa’t objectius i fes el pas endavant! És important tenir clars els objectius i treballar per aconseguir-los.
  • Desenvolupa la teva intel·ligència emocional, reconeix les pròpies emocions, de manera que entenguis el que sents i puguis identificar quan has de controlar-te, així com evitar actuacions impulsives i aprendre a sentir de manera coherent allò que et passa. Es tracta de saber gestionar de manera saludable les situacions d’estrès del dia a dia. La intel·ligència emocional correlaciona positivament amb la resiliència.
  • Mantenir una actitud optimista t’habilita per a generar les coses bones que desitges en la teva vida. Visualitza el que vols i no permetis que la por i la preocupació “entelin” aquesta visió.
  • Tingues cura de tu i posa atenció a les teves necessitats i sentiments, ja que així mantindràs la ment i el cos en la millor condició per afrontar les situacions límit.

 

Aquelles persones que presenten l’habilitat per percebre, assimilar i manejar les emocions pròpies i detectar i interpretar les emocions dels altres, presenten un major nivell de resiliència.  Aquesta capacitat que tenim les persones per afrontar l’estrès i les adversitats i recuperar-nos, en diferents moments de la vida, després d’una experiència negativa, es pot aprendre des de la neuroplasticitat.

Les persones resilients tenen més confiança en si mateixes, controlen millor les emocions, gestionen millor les diferents situacions de la vida, i, a més, obtenen millors relacions personals i laborals.

“Les dificultats estan destinades a despertar-nos, no a descoratjar-nos. L’esperit humà creix a través de l’adversitat.” (William Ellery Channing)

I ara que sabem quins són els passos per construir resiliència dins de les empreses, us anoto algunes idees:

  • Reconèixer els problemes i limitacions que cal afrontar
  • Expressar i parlar dels conflictes obertament i clara
  • Registrar els recursos personals i col·lectius existents
  • Organitzar estratègies i metodologies tantes vegades com sigui necessari
  • Revisar i avaluar els èxits i les pèrdues

Si volem construir equips resilients, cal que considerem els següents factors per ser més forts i tenir les persones de l’equip més cohesionades:

  • Cohesió, treballant la flexibilitat
  • Comunicació sincera entre els membres del grup
  • Reafirmar un sistema d’objectius comuns
  • Resolució de conflictes a partir de les premisses anteriors

Per acabar, cal reconèixer que la resiliència forma part del procés evolutiu de les persones. Això s’ha de promoure des de la infantesa i és necessari entrenar la resiliència al llarg de la vida.

Si aconsegueixes posar en pràctica aquests consells, estaràs més preparat/ada per afrontar qualsevol situació per difícil que et sembli!

“Si vols, pots”, tan sols cal tenir una bona actitud per a fer-ho. T’animes?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Experiència #MWC2018: Amb què ens quedem?

Next Story

Les pimes catalanes guanyen presència en la segona edició de l’Advanced Factories

Latest from Competitivitat