/

El consum de bosses de plàstic i Joanna Drake, de la Comissió Europea de Medi Ambient

Just la setmana en què la directora general adjunta de Medi Ambient de la Comissió Europea, Joanna Drake, vindrà a PIMEC per a presentar l’Estratègia Europea dels Plàstics, el Govern espanyol aprova el RD sobre la reducció del consum de bosses de plàstic i la creació d’un registre  de productors.

El govern estatal proposa la prohibició de la gratuïtat de totes les bosses

La UE té el focus posat en el plàstic, el causant d’un dels principals problemes de la contaminació marina, fruit de la seva proliferació en els nostres hàbits de consum.

El govern estatal proposa la prohibició de la gratuïtat de totes les bosses a partir de l’1 de juliol. De moment en quedaran exemptes les bosses “molt lleugeres” (de menys de 15 micres) i les “gruixudes” (de més de 50 micres), sempre que aquestes últimes estiguin fetes de plàstic reciclat en un percentatge igual o superior al 70%.

A partir de 2021 quedaran prohibides les bosses “lleugeres” (entre 15 i 50 micres) i les “molt lleugeres”, tret que siguin compostables.

A Catalunya les bosses van deixar de ser gratuïtes a finals de març de 2017

A Catalunya, que ja es va avançar a aquesta mesura, les bosses van deixar de ser gratuïtes a finals de març de 2017, excepte les compostables, que amb la nova normativa estatal també deixaran de ser gratuïtes.

La normativa espanyola introdueix una obligació específica per tal de promoure l’economia circular. A partir del 2020, les bosses de plàstic gruixudes que es fabriquin hauran de contenir, almenys, el 50% de plàstic reciclat.

A partir del 2020, les bosses de plàstic gruixudes que es fabriquin hauran de contenir, almenys, el 50% de plàstic reciclat

Aquest és un dels aspectes clau que promou l’economia circular: la inclusió en la indústria en general, no només la del plàstic, de l’hàbit d’incorporar un percentatge de material reciclat en la fabricació de nous productes. Els objectius són disminuir la pressió sobre les matèries primeres i reaprofitar els materials al final del cicle de vida.

Els objectius són disminuir la pressió sobre les matèries primeres i reaprofitar els materials al final del cicle de vida

El dijous 30 de maig, Joanna Drake presentarà la Plastic Strategy davant d’un grup d’empreses del sector i d’alguns dels membres de la Comissió de Medi Ambient i Economia Circular de la patronal, com a avançament de la conferència pública que pronunciarà l’endemà.

Aquesta trobada és fruit de l’apropament entre PIMEC i l’Oficina de la CE a Barcelona. Des de PIMEC s’està treballant per apropar els avantatges de l’economia circular a les pimes, així com per fer-los adonar de la necessitat d’estar atentes i preparades per als canvis que vindran a nivell normatiu i social.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Sistematitzes la innovació a la teva empresa?

Next Story

La nova era dels Humans amb Recursos

Latest from ODS i RSC