Cowocat o el creixement de la família coworking

Cowocat és una associació sense ànim de lucre que va néixer amb la voluntat de representar el concepte coworking entre els diferents espais i formats que existeixen a Catalunya. El seu objectiu és unir els espais i les figures de l’àmbit del coworking per poder relacionar-les de forma més efectiva i crear un teixit associatiu entre els diversos professionals que doni lloc a noves idees i projectes. En total, compta actualment amb 55 espais de coworking en actiu arreu del territori català i totes les activitats que es desenvolupen, més de 3.700, són de pimes i autònoms.

Els valors de l’associació es basen en conceptes de models sostenibles que demana la societat actual com: la reputació, la responsabilitat, l’honestedat, la tolerància i la cooperació. A Cowocat segueixen creixent i, entre altres espais, recentment han donat la benvinguda a: Local Coworking a Guissona, l’associació CEI Balaguer a les terres de Ponent, Bits and Books a Barcelona, etc.

El Jordi Silvente és soci gerent d’ALPHA Espai Coworking al barri del Poble Nou de Barcelona i president de l’Associació Cowocat. Després de treballar en dues multinacionals, on va créixer personalment i professionalment, va iniciar la seva etapa d’emprenedoria. Juntament amb un grup de vuit persones més, que també van apostar per un canvi en les seves trajectòries, van fer realitat la creació d’aquesta associació perquè creien que era un actor necessari en la transformació laboral cap al treball del futur.

Explica que, si fa uns anys gran part dels professionals que feien ús d’aquests espais eren gent estrangera que venia a treballar a Barcelona, ara mateix hi ha una majoria de professionals autònoms i, sobretot, d’empreses de 2-3 persones que estan començant un negoci. També hi ha empreses que lloguen l’espai per deslocalitzar treballadors. En relació als sectors o tipus de feina, el 70% dels professionals són dissenyadors gràfics, traductors, programadors web, arquitectes i persones que es dediquen al màrqueting i a la publicitat digital.

Tenen com a repte arribar, també, a l’entramat de les micro, petites i mitjanes empreses que no estan ni en grans ciutats ni en petits pobles, sinó en poblacions mitjanes.

En relació als beneficis de treballar en un espai de coworking, parla de l’adaptació a les noves tendències de treball, l’estalvi de costos, la millora del medi ambient, d’ajudar a diferenciar el lloc de treball respecte dels espais de la vida personal, de fomentar el networking i la generació de més oportunitats de negoci. A més de propiciar canvis positius d’impacte social i laboral.

Sobre les qüestions que els diferencien de la competència, destaca que Cowocat potencia les oportunitats dels coworkings en diferents àmbits com la dinamització, clau en la diferenciació del concepte coworking. “Els professionals que formen part de l’associació fan seu l’espai, cosa que crea comunitat d’una forma natural a través de la convivència i de compartir coneixements”, assegura després d’exposar les fases que experimenten les persones que treballen en aquests llocs de feina: “En una primera fase fan seva la taula i el seu espai de treball, la fase dos consisteix a fer de les persones d’altres empreses els companys de feina, i en la tercera fase fan seu l’espai de coworking”.

Jordi Silvente es mostra optimista de cara al futur, creu que la família Cowocat seguirà creixent. Han participat en dos projectes europeus de coworking i espera participar en molts més. Com a aposta de futur, tenen convenis actius amb centres de Formació Professional i amb universitats, i volen seguir impulsant el  projecte Cowocat rural, que va néixer de manera conjunta de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Un altre objectiu que es marquen és el d’aconseguir recursos per fer realitat un observatori que reculli dades d’interès per als associats i la resta de persones que fan coworking.

La Junta Directiva de Cowocat està formada per set persones, amb representants del territori. “Encara que qualsevol membre que formi part de Cowocat pot fer propostes i participar en els projectes de l’associació”, diu Silvente abans de comentar que els seus associats el que demanen és, sobretot, visibilitat i suport. Ho aconsegueixen a través de diferents eines com les xarxes socials i participant en fires com el BizBarcelona o el saló de treball per a joves. “Treballem per explicar el nostre projecte a com més gent millor, i moltes persones se sorprenen de tot el que fem i s’enduen una visió molt més positiva dels espais de coworking”, conclou.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

“El comerç de proximitat català el conformen majoritàriament micro i petites empreses, integrades per treballadors autònoms”

Next Story

Les pimes i l’autoconsum energètic

Latest from Competitivitat