Estat d’alarma, i ara què?

L’estat d’alarma confirmat aquesta matinada al BOE situa el conjunt de l’Estat espanyol en un nou nivell de prevenció contra el Covid-19, que ja aplicava però Catalunya des de divendres en els àmbits de la seva competència. Més enllà de les implicacions polítiques, els efectes sobre l’economia seran molt greus, especialment per a les petites empreses i a sectors com el comerç, el turisme, el transport i els serveis a persones i empreses. Les mesures de mitigació i ajut als empresaris i treballadors del Govern espanyol es faran però cal esperar fins dimarts.

El conjunt del país es troba ara per ara només un pas per darrere d’Itàlia, que fa dies que va decretar el seu confinament nacional. Les accions radicals a aquell país van anar però acompanyades de mesures valentes de compensació, com la suspensió dels pagaments de tributs i impostos, de préstecs bancaris, de rebuts de llum i altres subministres, així com d’ajuts directes als treballadors i autònoms. Caldrà veure si el Govern espanyol podrà prendre mesures tan agosarades davant els poderosos lobbies.

En clau internacional ja es compara l’impacte del Covid-19 als efectes dels atemptats del 11-S de l’2001. Aquells fets provocaren una aturada en el procés de globalització, amb mesures contra la lliure circulació de persones, mercaderies i capitals, liderades pels Estats Units. La durada va ser però limitada, i cap al 2004 ja es reprenia el ritme de creixement i globalització, posteriorment però aturat per la crisi econòmica del 2008.

Com la protecció de la seguretat nacional fou el leitmotiv dels anys posteriors a l’11-S, la pandèmia actual situarà la salut pública en una prioritat per a molts països, afectant els moviments de persones. Les empreses també refaran les cadenes de valor, davant el risc de dependre de proveïdors llunyans, com ha passat als darrers mesos. Per tant, de retruc el comerç mundial es podria veure afectat, quan ja estava patint l’onada proteccionista encetada per Donald Trump.

El Covid-19 tindrà un efecte immediat molt sever sobre el nostre teixit de pimes i autònoms, sobretot en determinats sectors. Per tant, cal que les administracions prenguin mesures immediates i ambicioses per a mitigar-ne l’impacte. La mortaldat empresarial podria si no assolir magnituds de pandèmia, com passar a la crisi del 2008.

En termes globals es produirà una frenada a la globalització, que ja no vivia els seus millors moments, però alguns efectes ens podrien sorprendre. A la Xina, per exemple, sempre s’ha dit que l’epidèmia de SARS del 2003 féu créixer el comerç electrònic i les xarxes socials, amb l’eclosió de gegants com Alibaba i Tencent/Wechat. A casa nostra encara és aviat per trobar algun efecte positiu del Covid-19 i ara mateix toca aturar els contagis, evitar les morts i esmorteir la catàstrofe econòmica.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Procediments laborals per força major

Next Story

Com compaginar el teletreball, la quarantena i cuidar la nostra salut emocional

Latest from Panorama