Desenvolupament i entrenament de les “Soft Skills”

Fa algunes dècades, el pensament habitual de qualsevol estudiant era que tot el que necessitava per treballar li donaria el seu procés d’aprenentatge tècnic o universitari, i que, amb estudiar al màxim i obtenir bones qualificacions, l’èxit laboral estava assegurat, i probablement no li faltava raó. Tot i això, el món professional va canviar i actualment són imprescindibles noves categories de competències i recursos que rarament s’imparteixen en l’educació formal, parlem del desenvolupament i entrenament de les soft skills.

https://www.pimealdia.org/noves-competencies-professionals/

Aquestes competències són les anomenades soft skills i van des de la competència de lideratge per portar a un equip cap a un objectiu concret, fins a la capacitat comunicativa, l’escolta activa, l’empatia o les bones relacions interpersonals. Són, en el seu conjunt, habilitats que estan directament relacionades amb la intel·ligència emocional de la persona.

El coneixement tècnic està sempre disponible i canvia vertiginosament en determinades àrees però, en canvi, les habilitats interpersonals són gairebé invariables en el temps, però molt difícils d’adquirir

De forma equivocada, moltes persones que opten a un lloc de feina pensen que les habilitats tècniques són a les més importants i redueixen les seves possibilitats d’èxit en un procés de selecció. Actualment, les empreses tenen més en compte les habilitats “toves” degut a la creixent tendència a la feina col·laborativa.

Un individu que té desenvolupades les seves habilitats “dures” al màxim, però que no es capaç d’integrar-se, comunicar-se adequadament amb altres, prendre la iniciativa, de ser líder i assertiu i d’involucrar-dins un projecte, difícilment assolirà l’èxit en els seus propòsits .

https://www.pimealdia.org/lideratge-emocional-compte-resultats-emocional/

Totes les persones són éssers socials i, d’una o altra manera, interactuen amb altres a l’empresa. No obstant això, cal replantejar si la manera com s’interactua contribueix al bon acompliment professional, i a assolir els objectius que exigeix el seu sector de negoci.

Com podem reforçar les nostres habilitats o aprendre de noves?

Les soft skills es poden aprendre però sobretot, entrenar

Tot i això, en ser una part tan inherent a la personalitat, és crucial tenir interès, predisposició, constància i prendre consciència que cal desenvolupar-les amb pràctica diària. El que fomenta aquest aprenentatge encara més complex és que no només cal aprendre nous comportaments, sinó desaprendre hàbits íntimament arrelats.

https://www.pimealdia.org/knowmads-els-treballadors-del-futur-seran-els-treballadors-del-coneixement/

Entrenar les habilitats “toves” requereix d’implementar la difícil tasca de prestar atenció a com es interactua amb els altres en cada situació que es presenta

Entrenar les habilitats “toves” requereix, a més, una posició reflexiva, una cosa força complexa de posar en pràctica en el dia a dia. Cal implementar la difícil tasca de prestar atenció a com es interactua amb els altres en cada situació que es presenta. Passar de la teoria a la pràctica és el que més esforç costa en l’àmbit de les habilitats Soft, anomenades toves per la seva capacitat d’adaptació, perquè no obeeixen a una regla fixa i perquè són evolutives, millorables i modelables.

Quan som capaços de sumar les nostres habilitats hard amb les soft, obrim el ventall de les nostres possibilitats d’interacció i interrelació

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Noves eines de diagnosi i avaluació de plans d’igualtat

Next Story

El nivell de qualificació que necessita el mercat de treball

Latest from Competitivitat