La fidelització del client i el capital humà com a claus de l’èxit

Amb més de 20 anys d’història, BETWEEN Technology va néixer de la fusió de les empreses SOLID i ADDICIONA. La seva activitat se centra a oferir serveis tecnològics associats als desenvolupaments de projectes de transformació digital a través de les seves tres àrees de negoci:

  • Enginyeria. Serveis en funció de les necessitats de cada client amb tecnologia punta.
  • Consultoria TIC. Integració en l’estructura dels clients donant suport en les activitats de l’empresa. L’equip de consultors es divideix per àrees d’especialització per aconseguir els objectius marcats i optimitzar les estructures de cada negoci.
  • Selecció de talent tecnològic. Aquesta empresa funciona com a “sòcia” de Recursos Humans dels seus clients trobant els millors candidats, tant a nivell tècnic com personal i d’encaix amb la cultura empresarial del client, en el mínim temps possible.

Aquesta pime -amb seu central a Barcelona i que el 2018 va facturar un total de 22 milions d’euros- és una consultora internacional tecnològica que integra aquestes tres àrees fonamentals per a desenvolupar amb èxit qualsevol procés de digitalització en l’entorn empresarial actual.

La companyia va iniciar l’any 2013 un procés d’internacionalització pel qual actualment compta amb quatre oficines a Espanya, una al Regne Unit (Liverpool) i quatre més a Àsia (Singapur, la Xina i Malàisia).

Com a reptes de futur, volen continuar diferenciant-se de la competència per la qualitat dels seus serveis i l’agilitat d’adaptació a les necessitats dels seus clients. Busquen liderar el mercat de la consultoria tecnològica mitjançant el talent i la implicació de les persones que conformen l’organització, i tenen previst que la facturació creixi el 2019 un 20%, i arribi als 27 milions d’euros. D’igual forma, BETWEEN cerca incrementar la plantilla fins a les 700 persones en els pròxims mesos.

Manel Campabadal és l’actual director de solucions IT de l’empresa. Enginyer tècnic en Informàtica de Gestió i amb un Màster en Direcció d’Oficines de Projectes i Direcció Comercial, porta més de 20 anys treballant en companyies del sector IT exercint tasques tècniques o de negoci.

“Actualment el gruix del nostre negoci està enfocat a la pime industrial per als serveis d’enginyeria i grans empreses per als serveis IT”, explica Manel Campabadal després de destacar que en l’ADN de la companyia sempre ha estat molt present la cura dels consultors, la seva formació i la preocupació per la seva carrera. En aquest sentit, comenta que aquest fet els ha fet menys competitius en algunes ocasions enfront de la competència, que es preocupa menys pels seus empleats. No obstant això, assegura que aquesta política els ha permès mantenir rotacions de personal molt inferiors a la mitjana, cosa que a mitjà termini beneficia el projecte i, per tant, el client.

El director de solucions IT de BETWEEN Technology parla del capital humà de l’empresa: “El nostre equip està format per una plantilla de 500 professionals de 22 nacionalitats diferents. Entre ells, hi ha informàtics, enginyers i professionals vinculats a altres competències tecnològiques que desenvolupen la seva activitat en tres àrees de negoci: Outsourcing & consultoria, Solucions tecnològiques i Selecció especialitzada”. Concretament, sobre les oficines de la companyia a Barcelona, comenta que “hi exerceixen la seva funció entre 200 i 300 persones treballadores”.

Amb un catàleg de serveis molt ampli, atenen multitud de necessitats. Pel que fa als serveis més demandats pels seus clients hi ha els de consultoria Onsite, sobretot en sectors d’enginyeria, i serveis de desenvolupament de solucions per a entorns Big Data i Machine Learning. A tall d’exemple, explica que tenen un equip d’experts en enginyeria mecànica en els principals fabricants d’automoció, el qual ajuda en el desenvolupament dels nous models de cotxe i que, d’altra banda, mitjançant tecnologia Big Data ajuden editorials en l’estudi predictiu de vendes per llibreria per a reduir les devolucions o els trencaments d’estoc.

En relació a la recent entrada en vigor de la Llei que obliga les empreses a controlar i actualitzar el registre de l’horari de la jornada laboral dels treballadors, Campabadal assenyala que l’eina de marcatge de BETWEEN consisteix en una pàgina web amb control horari que permet l’assignació de temps a tasques i clients diferents, si és necessari. “A més, permet una validació per part de departaments associats tant a negoci com a facturació o de control tècnic per a entorns de fabricació”, afegeix, després de comentar que aquesta eina va entrar en funcionament fa més de dos anys i que la seva adaptació va ser fàcil i ràpida.

Des de l’inici de la seva activitat empresarial, BETWEEN Technology compta amb programes de suport a la incorporació de la dona en l’àmbit tecnològic. També dins del seu pla d’igualtat, que és un dels seus eixos de Responsabilitat Social Corporativa, fomenta el paper de la dona en el sector tecnològic i de l’enginyeria.

Quant a la formació contínua dels empleats, per tal de permetre als seus treballadors seguir les últimes tendències en els àmbits de l’enginyeria i de la tecnologia, aquesta empresa ofereix un ampli ventall de cursos de formació. D’aquesta manera, els col·laboradors de la companyia poden continuar creixent i desenvolupant les seves competències i aptituds professionals dins d’ella. Actualment, compta amb una eina específica de formació, 100% accessible via APP, que dona accés a un catàleg de més de 150 formacions.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’evolució de la Negociació Col·lectiva

Next Story

10 errors típics en la gestió econòmica del negoci

Latest from Competitivitat