Avui és el Dia Nacional de l’Empresa a Catalunya i, també, el Dia de les Pimes de les Nacions Unides i vull aprofitar l’ocasió per recordar el pes que tenen les empreses de menor dimensió no només al nostre país, sinó també al nostre continent i arreu del món.
A Europa hi ha 24,3 milions de pimes, de les quals el 93,5% són microempreses. Aquestes generen 2/3 del total de l’ocupació en la Unió Europea. I sabeu què? Tot i ser el motor de l’economia encara s’han de resoldre qüestions fonamentals per a la seva competitivitat. Per exemple, el 34% de les pimes declara que el seu principal mal de cap són les traves administratives. I és que cal alleugerar el volum de burocràcia a la qual estan sotmeses a l’hora de fer gestions pròpies de la seva activitat empresarial i econòmica.
Però, com avui és un dia de celebració, vull centrar-me sobretot en les coses positives, que en són moltes. Estem molt orgullosos de les fites aconseguides en la representació de les pimes a Europa i ara faré una mica de context.
Des del 1998, SME United participa en el diàleg social europeu i signa acords autònoms sobre determinades temàtiques en l’àmbit laboral, juntament amb Business Europe (organització europea que representa les grans empreses), SGI Europe (empreses del sector públic) i el sindicat europeu ETUC. Aquests acords han de ser aplicats per part dels agents socials de cada país membre.
A PIMEC formem part d’aquesta gran família de pimes que és SME United, la qual representa 22,5 milions de mipimes de 30 països d’Europa i que ocupen gairebé 82,4 milions de persones.
Aquest gran xarxa de patronals i la participació en el diàleg social europeu són la fortalesa de SME United i permet la negociació amb els alts representants de les institucions europees.
Dins la tasca d’activisme empresarial que duem a terme, hem aconseguit que el principi de “pensar primer en els més petits” s’instal·li a Europa des del moment que el vam presentar a l’Small Business Act de l’any 2008, sent reconegut pels caps d’Estat i de Govern en les conclusions del Consell Europeu del passat mes d’abril.
En aquest sentit, seguirem vetllant perquè les institucions europees compleixin amb aquest compromís polític i per incrementar la representativitat de totes les patronals de pimes, en especial les procedents de l’Europa central i oriental i que van integrar la Unió Europea el 2004, així com les que s’integraran en els propers anys.
D’aquestes qüestions dependran fets com el suport tècnic i financer, en la línia amb el que Enrico Letta comenta en el seu informe sobre el mercat únic europeu.
Les pimes han de poder tenir els mitjans per poder defensar els seus interessos i participar de manera efectiva en els processos de consulta, tant abans de la publicació d’una llei, com durant el procediment legislatiu i al mateix nivell que ho fan les patronals de les grans empreses, els sindicats o les ONGs.
Continuar els esforços per consolidar la representativitat és indispensable per a què les pimes comptin amb les condicions favorables per desenvolupar el seu projecte empresarial d’acord amb la seva importància a l’hora de crear riquesa i ocupació, així com de garantir la cohesió i el progrés social.
Per això, des de PIMEC continuarem fent aportacions a Europa tant en l’àmbit tècnic com en el polític des de la vicepresidència d’SME United, entitat que el 2025 celebrarà el seu 45è aniversari fent un repàs de la seva història i explicant la seva visió de futur.
Rosa Solanes – Representant de PIMEC a la Unió Europea