La formació dels professionals com a element clau per reconèixer i potenciar el talent

Recentment s’ha donat a conèixer el Clinic Eye Training Center (CETC), que es va presentar a l’Hospital Clínic de Barcelona. Es tracta del primer projecte d’entrenament pràctic en Oftalmologia en un centre públic a Europa integrat en una àrea quirúrgica amb una zona específica per a docència.

L’objectiu és que alumnes de grau de Medicina i Bioenginyeria, metges MIR i oftalmòlegs rebin la millor formació en aquesta especialitat. En aquest espai s’hi formaran prop de 500 persones cada any.

Alfredo Adán és director de l’Institut Clínic d’Oftalmologia (ICOF) de l’Hospital Clínic de Barcelona i cap del grup de recerca d’inflamació ocular. Compta amb estudis clínics i experimentals i també és professor titular d’Oftalmologia de la Universitat de Barcelona. Explica com va sorgir aquest projecte: “El projecte del CETC neix quan es dissenya i inicia la construcció de la nova àrea quirúrgica de l’Institut Clínic d’Oftalmologia. Aquesta nova àrea alliberava un espai on estan situats els actuals quiròfans de l’institut contigus a la nova quirúrgica”. En aquest sentit, afegeix que el projecte va créixer “amb la construcció d’una àrea formativa al costat dels quiròfans. És la unió de l’activitat real en els quiròfans amb la virtual”.

Com aquest projecte és sobre formació, el doctor Alfredo Adán destaca que “la formació s’ha d’impulsar des dels hospitals universitaris, centres acadèmics on s’uneixi l’activitat assistencial, la universitat i també l’empresa”, i considera que a Catalunya falten aquest tipus de projectes en què col·laborin l’empresa pública, la privada i la societat civil.

“La formació dels professionals és clau per reconèixer i potenciar el talent, especialment entre els joves”.

La presentació del projecte va ser clau per posar en valor la tasca que fan cada dia els especialistes de l’ICOF i l’impuls que es vol donar a la formació en aquesta especialitat. “La docència és un dels pilars de l’Hospital Clínic i aquest projecte encaixa amb la filosofia de la nostra institució d’oferir una formació de la màxima qualitat a tots els nivells: des dels estudiants dels diferents graus de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, fins a especialistes que ja exerceixen i volen aprofundir en un camp concret de l’oftalmologia”, manifesta el doctor.

Sobre el futur d’aquesta clínica creu que implica “treballar en la formació en oftalmologia per curar millor els nostres pacients” i, respecte a quins són els reptes principals del projecte, assegura que “l’objectiu és que els estudiants i especialistes que vinguin disposin de la millor formació disponible en oftalmologia. El fet que el CETC estigui integrat en l’àrea quirúrgica permetrà que els alumnes vegin en directe alguna de les 40 intervencions que es fan cada dia. També hi haurà intercomunicació amb consultes externes, de les quals es realitzen més de 200 visites diàries”.

A més, explica que hi haurà una aula de formació i un laboratori de simulació, o Dry Lab, que permetrà donar a conèixer les diferents plataformes quirúrgiques i diagnòstiques i que proporcionarà als alumnes competències bàsiques i específiques. També hi haurà un espai Wet Lab, de cirurgia experimental, per proporcionar formació sobre cirurgia de cataracta, retina, còrnia, glaucoma i cirurgia oculoplàstica.

Gràcies a la creació d’aquest espai també s’oferirà docència a professionals de països del tercer món a través del programa de cooperació Learn for Sight.

El Clinic Eye Training Center i el programa de cooperació internacional constitueixen una iniciativa pionera a Europa que requereix un finançament de 570.000 €. L’Hospital Clínic ha iniciat una campanya de captació de fons per finançar el CETC que compta amb el suport dels actors Josep Maria Pou i Queco Novell, els quals han participat en un vídeo promocional que presenta la iniciativa, titulat “El que no et cansaries de veure”. També compta amb el suport de Marc Márquez com a ambaixador del programa de cooperació Learn for Sight. Qui ho vulgui hi pot col·laborar fent un donatiu a través del web de l’Hospital Clínic o bé contactant amb l’Àrea de Mecenatge.

Per a la construcció del CETC cal el suport econòmic d’empreses farmacèutiques de l’àmbit oftalmològic, d’empreses que no pertanyin a aquest àmbit i de microdonacions. En poc temps es veurà on han anat a parar les donacions: a la construcció del CETC. A l’entrada del CETC figuraran els noms de totes les empreses i dels donants.

Un projecte solidari
Aquest projecte també compta amb una part solidària anomenada Learn for Sight. A través d’aquest programa es facilitarà l’accés a l’oferta formativa i als recursos del Clínic a especialistes de països del tercer món perquè, una vegada formats, puguin posar en pràctica els coneixements i aprenentatges adquirits als seus països d’origen.

L’objectiu és contribuir al desenvolupament i la sostenibilitat d’aquests països facilitant la formació de professionals de la salut ocular autòctons. D’aquesta manera, les persones amb dèficit visual i sense recursos econòmics podran tenir accés a una assistència oftalmològica de qualitat.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El futur del treball i el paper del Talent Sènior

Next Story

7 de març: data límit per registrar els Plans d’Igualtat

Latest from Competitivitat