La formació és l’eix bàsic de l’excel·lència

Avui es pot afirmar que l’aprenentatge, l’experiència vivencial i la pràctica constant configuren el talent de les persones. És cert que existeix un component innat en el desenvolupament de determinades capacitats, però la major influència està en la dedicació i l’esforç que invertim en l’aprenentatge i desenvolupament d’aquestes. La formació és l’eix bàsic de l’excel·lència dins una organització.

La clau està en invertir dedicació i esforç en l’aprenentage i desenvolupament de determinades capacitats

Esforç, dedicació i superació

Al nostre entorn podem trobar nombrosos casos d’artistes, esportistes, emprenedors i empresaris d’èxit en les seves professions. Si ens centrem en dos exemples ja clàssics trobaríem casos com Wolfgang Amadeus Mozart, que va dedicar més de 10.000 hores abans de convertir-se en un geni de la música sense precedents. Un altre cas d’esforç i superació és el tennista  Rafa Nadal, qui gràcies al seu entrenament i capacitat mental ha aconseguit posicionar-se com un dels millors jugadors de la història del tennis. Aquests són només dos dels innumerables casos que podem trobar.

Si traslladem la teoria a l’àmbit empresarial i realitzem un exercici d’introspecció preguntant-nos:

  • Quantes hores hem invertit en desenvolupar i formar als nostres equips?
  • En quina posició ens trobem respecte la competència?
  • Quins camins han estat traçats per assolir l’estratègia?

Observarem que probablement no ha estat suficient l’orientació cap al disseny i elaboració de plans formatius i de desenvolupament implementats en la nostra organització.

formacio2Sabem que davant la complexitat de l’entorn actual, només les empreses excel·lents tenen garanties d’èxit, i en elles, la contribució de les persones són la clau de l’excel·lència, però cal fomentar un entorn que afavoreixi el desplegament de les seves habilitats, la mateix temps que dotem a les persones de noves competències per afrontar i capejar els nous reptes i adversitats.

Només les empreses excel·lents tenen garanties d’èxit, i en elles, la contribució de les persones són la clau de l’excel·lència

La formació i el desenvolupament essencials a l’empresa

La formació i el desenvolupament són doncs essencials en qualsevol empresa, independentment del seu tamany i estructura, però no tot es vàlid ni a qualsevol preu, la capacitació cap a la millora de l’empleabilitat és un subsistema de la funció de RRHH estratègic que ha d’estar alineat a les necessitats de l’organització, tot suportat per un pla formatiu que doni resposta a aquelles àrees que són necessàries enfortir  i millorar dels nostres equips.

La formació no sols es requerida davant la manca de coneixements i tècnica per a desenvolupar amb èxit les exigències del lloc de treball sinó que també cal analitzar i potenciar les capacitats individuals i d’equip que actualment ja tenim per a dotar d’avantatge competitiva respecte la nostra competència i mercat de referència.

D’altre banda, els plans formatius i els programes de desenvolupament han d’estar dissenyats i temporalitzats en funció dels objectius i estratègia de negoci tot justificant cadascuna de les accions a implementar, les competències a adquirir i/o desenvolupar, els col·lectius als qui van dirigida les accions, i més important encara, com avaluarem la transferència del que s’ha après al lloc de treball, en definitiva el retorn de la inversió quantificada en resultats de negoci.

El repte està en integrar en els objectius empresarials la formació i el desenvolupament com una oportunitat de creixement mutu que ens permeti visualitzar el que avui som i el potencial del que podem arribar a ser

formacio1Des de l’ inici de la relació laboral i al llarg de la mateixa, tant empresa com col·laborador han de prendre consciència que les accions formatives en si mateixes són una funció més del lloc de treball, afavorint un entorn compromès i d’identificació amb l’organització.

T’apuntes al repte per assolir el camí cap a l’excel·lència?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Els millors anuncis de Nadal

Next Story

Com bonificar la formació online programada per les empreses

Latest from Competitivitat