/

La importància del desplegament de la fibra òptica per a les empreses

Tots som conscients de la importància que suposa per a qualsevol negoci poder comptar amb una fibra òptica potent que li permeti desenvolupar la seva activitat en igualtat de condicions. Malauradament, i tot i que la pandèmia de la Covid-19 ha accelerat els processos de digitalització de moltes empreses, molts polígons industrials i molts territoris arreu de Catalunya no disposen d’una bona connexió, cosa que afecta negativament la competitivitat del teixit productiu.

Goufone és una pime sòcia de PIMEC; una operadora amb xarxa de fibra òptica pròpia que, precisament, té com a principal objectiu seguir desplegant la seva xarxa per augmentar la cobertura a les comarques on donen servei. La seva responsable de màrqueting i comunicació, Irene Medina, explica que “actualment Goufone té més de 20.000 usuaris actius repartits pel territori català, i ofereix els serveis de fibra òptica a les comarques d’Osona, el Ripollès, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Gironès, el Bages, el Berguedà, Maresme, el Moianès i el Vallès Oriental”.

La mitjana d’edat del nostre equip és de 30 anys i la nostra plantilla està formada per un 60% d’homes i un 40% de dones. Sis dels 12 responsables d’equip són dones 

Aquesta pime va sorgir de la idea dels seus tres fundadors: Marc Mundó, Albert Boix i Joan Gaudes. Tots tres van estudiar Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions a la Universitat de Vic i vivien en les zones més rurals de la comarca d’Osona, entre granges i muntanyes, on tenien molts problemes per accedir a Internet. Per aquest motiu, van decidir crear, respectivament, dues empreses (Gurbtec el 2012 i Gaufix-Osofon el 2010) amb la finalitat d’oferir Internet de banda ampla a les zones on no arribava.

Així doncs, Goufone va néixer d’aquesta unió i de la necessitat d’oferir serveis d’Internet a totes aquelles zones on l’accés és deficitari o inexistent. Irene Medina assegura que un dels seus objectius és facilitar l’accés a les tecnologies de la informació a tothom, sense excepcions. “Tot i que donem servei a ciutats i capitalsde comarca, part dels nostres treballs se centren a donar servei a les zones rurals on l’accés a la xarxa segueix sent precari”, afegeix. 

Amb un equip dedicat a nous desplegaments de la fibra òptica i un altre al manteniment de la seva xarxatreballen constantment perquè aquesta tingui prou capacitat i estigui dimensionada per poder garantir el millor servei. Goufone ofereix un tracte personalitzat i de qualitat a tots els seus usuaris. “Darrere de qualsevol canal de comunicació entre els nostres usuaris i nosaltres sempre hi ha una persona i no una màquina per atendre qualsevol dubte o consulta amb proximitat i amb uns preus justos i ofertes constants”, assegura Irene MedinaEn aquest sentit, destaca que nfan diferències entre els usuaris, ja que consideren quetots es mereixen tenir el mateix tracte, el millor.  

En relació amb la transformació digital de les empreses, des de Goufone creuen que la pandèmia ha accelerat aquest procéstambé a nivell domèstic. Medina recorda que durant la pandèmia “les empreses de telecomunicacions estan oferint serveis essencials, treballant intensament per poder estar a l’altura de la demanda; no tant per l’augment de la demanda, sinó per la urgència d’aquesta”, i explica que Goufone ha hagut de fer canvis interns per a ser més àgils a l’hora de fer instal·lacions i d’oferir nous serveis perquè les empreses puguin fer teletreball. 

Portem Internet a zones rurals perquè els seus habitants tinguin les mateixes oportunitats que una persona usuària d’una gran ciutat 

La responsable de màrqueting de Goufone explica que amb l’accés a Internet a les zones rurals contribueixen a fer que no hi hagi despoblament i, per tant, a generar una millora econòmica en aquestes poblacions. D’altra banda, des de fa anys utilitzen plaques solars per alimentar les seves oficines i equips electrònics i intentar minimitzar l’impacte mediambiental. Això ha motivat el projecte que veurà la llum enguany per poder oferir packs de fibra, fix, mòbil, televisió i energia verda. “També tenim un programa de pràctiques amb què, juntament amb universitats i escoles de graus superiors, acollim estudiants per impulsar el talent dels joves a les comarques on som presents, manifesta.


Breu historia de l’empresa

  • 2015: S’uneixen les empreses Gurbtec Telecom i Gaufix-Osofon creen la marca actual Goufone (Gurbtec Telecom SL), que dona servei a les comarques d’Osona, Vallès Oriental i Garrotxa.
  • 2016: Goufone fa una aposta forta de millora de les telecomunicacions posant  fibra òptica com a servei estrella i oferint-lo a totes les comarques on hi ha servei. Ja no s’inverteix més a expandir la xarxa de radioenllaç.
  • 2017: Goufone amplia territori desplegant fibra òptica en algunes poblacions del Berguedà, la Selva, el Gironès i el Ripollès. Gràcies a la gran quantitat d’usuaris en aquest moment, l’empresa arriba a un acord amb el proveïdor de telefonia mòbil per millorar la cobertura, i canvia dOrange a Movistar.
  • 2018: Goufone segueix ampliant les zones de cobertura de fibra òptica a les comarques on és present i incorpora a la cartera de serveis la televisió digital, amb una plataforma pròpia. A més, obre un nou centre de treball, situat a Gurb, on s’estableix la seu central.
  • 2019: Gràcies a la bona acollida a la província de Girona, s’obren dues botigues, una a la Canya i l’altra a Girona. Es desplega fibra òptica a altres comarques com l’Empordà. També obre una nova botiga al passeig de Vic per estar més prop dels usuaris de la comarca d’Osona.
  • 2020: L’any 2020 Goufone aposta per desplegar la seva fibra òptica al Maresme. Comença per la capital, Mataró, i hi obre una botiga al centre. També s’inauguren les noves oficines centrals amb botiga a Gurb

Respecte als plans de futur, des de Goufone tenen previst doblar el creixement durant aquest 2021 per poder donar servei a més poblacions catalanes amb la seva fibra òptica. A més, enguany obriran una nova línia de negoci oferint també energia verda, a part dels serveis telecomunicacions. 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La Granja, l’educació emocional a través de la transformació digital arran de la COVID-19

Next Story

El futur del país es troba en les seves arrels

Latest from Competitivitat