Impuls per la salut mental

Hem anat enllaçant diverses crisis que han generat incerteses en diferents àmbits, i un dels més colpits en aquest sentit ha estat l’econòmic. L’impacte de les crisis econòmiques sobre les emocions és rellevant i sovint no s’hi dona la consideració que caldria. Un aprenentatge interessant en aquestes conjuntures de contingència és el que planteja el metge psicoterapeuta Norberto Levy, qui postula que: “Acostumem a creure que les emocions són el problema. Que la por, l’enuig, la culpa, etc., són els problemes que ens assetgen. I no és així. Es converteixen en problemes quan no sabem com aprofitar la informació que ens brinden, quan ens enredem en elles i la nostra ignorància emocional les converteix en un problema més”.

Les micro, petites i mitjanes empreses poden posar en marxa mesures preventives per minimitzar situacions d’estrès, o altres riscos psicosocials  dins de l’entorn laboral. En definitiva, es tracta de mesures de prevenció i de generació d’entorns saludables que fomentin el benestar emocional i tinguin impacte sobre la salut mental de les persones empresàries i treballadores.

Cal recordar que la mipime és un actor dominant i imprescindible de l’estructura productiva catalana, ja que representa el 99,8% del teixit productiu (518.883 empreses i 558.875 persones autònomes), el 62,2% del valor afegit brut i el 68,8% de l’ocupació. Com a protagonista principal que és, des de la Fundació PIMEC estem impulsant una transformació i sensibilització empresarial per mantenir els centres de treball com a entorns saludables, amb especial atenció al foment de la salut mental. De fet, estem oferint un servei d’atenció telefònic psicoemocional per a qualsevol persona empresària i la seva família amb la col·laboració de la Fundación Salud y Persona i l’Ajuntament de Barcelona.

Un exemple d’ajut satisfactori des del telèfon gratuït de suport psicoemocional és el de la Karina, empresària amb un negoci de pastisseria i forn vegà i sense gluten. Durant la pandèmia va tenir dificultats amb la seva sòcia, ja que es va identificar una incompatibilitat entre elles perquè tenien visions diferents sobre com fer front als efectes de la COVID19. La sòcia volia tancar i la Karina volia seguir lluitant, tot i que vivia la situació d’ansietat més llarga de la seva vida. De fet, va estar en situació de “mort empresarial”, així és com ho descriu la Karina; a més, s’hi va afegir la defunció del seu pare. “Vaig viure un doble dol”, subratlla. I en aquest moment de dolor emocional i de crisi ansiosa, l’acompanyament que va rebre de la Fundació PIMEC va esdevenir clau perquè va fer que confiés en l’assessorament, en primera instància del suport telefònic i, en segon lloc, d’una psicòloga que amb 5 sessions la va portar a cloure el cicle passat i posar el focus en el present. “Va ser l’empenta que necessitava per refermar-me com a emprenedora”, emfatitza la Karina, que ara té un nou negoci en el mateix sector d’activitat d’on va sorgir la contingència amb la seva sòcia.

A més, des de la Fundació acabem de signar un conveni amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) amb l’objectiu comú de millorar la salut mental de les persones empresàries i treballadores, dins de l’àmbit de les organitzacions mipimes. L’acord de col·laboració estableix que es facilitarà l’accés de les micro, petites i mitjanes empreses a la participació en el projecte europeu MENTUPP, a través de les intervencions dissenyades i facilitades pel grup de recerca en salut mental de l’IMIM per a combatre l’estrès, el burnout i els símptomes depressius i d’ansietat.

La vocació col·laborativa de la Fundació PIMEC s’evidencia amb acords o cooperacions amb diverses entitats que s’afegeixen a les ja mencionades: organitzacions com Ambfeina, Incorpora Salut Mental, Institut Gestalt, Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, Generalitat de Catalunya –Departament de Salut i Departament de Treball– i l’Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo, delegació de Catalunya, entre d’altres.

El metge Daniel López Rosetti, en un dels seus llibres apunta que les persones no som éssers racionals, sinó que som éssers emocionals que raonem. Seguint aquest postulat, des de la Fundació PIMEC contribuirem a sensibilitzar l’empresa  sobre la salut emocional i psicològica de les persones empresàries i treballadores.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La tutoria mancomunada, impuls per la FP dual a les mipimes

Next Story

Contribució de la xarxa de farmàcies a la salut de la població

Latest from ODS i RSC