Espanya ja compta amb més de 280 startups tecnològica-financeres (fintech). Des d’empreses d’inversió, assessorament financer, plataformes de trading, infraestructura financera, pagaments, factoring i descompte de pagarés; fins crowdfunding, immobiliària o bitcoin.
Les fintech estan creixent a la península de forma exponencial. L’últim World fintech Report, de Capgemini afirma que Espanya és la cinquena nació d’Europa en la que més s’utilitzen aquests serveis financers. Del 2016 al 2017 ha crescut un 300% en volum de negoci.
Dit això, la banca segueix sent la número u en finançament per a empreses – busquen innovar, aproximar-se més a la tecnologia i oferir serveis més àgils per competir amb aquest nou tipus d’empreses. I parlo de competir perquè nombroses fintech s’enfronten als monstres bancaris competint en preu, servei i producte, però no tenen confiança i experiència.
Així i tot la banca s’ha d’adaptar a les noves tendències del sector financer si vol seguir a flotació. Cada vegada hi ha més gent que exigeix un servei ràpid, senzill i que pugui fer sense moure de la cadira.
Tant bancs com fintech s’enfronten a reptes que, fins fa uns anys, no es tenien en compte.
Reptes per a la banca
Nombre d’oficines bancàries al país. Els bancs han d’estar preparades per seguir tancant oficines locals ja que a la gent no li agrada anar al banc i, menys, si no tenen necessitat de fer-ho.
Adaptar-se a la generació Millennial i següents. La fidelitat de marca, element clau per a entitats bancàries, és un concepte cada vegada menys important en la mentalitat de la generació X. Busquen agilitat i preus competitius.
Crear una ambient basat en les necessitats del client i la innovació de producte i no en l’aversió del risc.
Aprofitar el Big Data per vendre més. No podran aprofitar bé les dades que tenen sense tenir la tecnologia suficient per fer-ho.
Veure a les fintech com aliades i no com a amenaces.
En síntesi: “adaptar-se o morir”. Realment, aquest concepte es pot extrapolar a la majoria d’empreses i en la majoria de sectors; però en el sector financer és on es necessita més.
Reptes per a les fintech
Confiança. És extremadament difícil aconseguir la confiança dels usuaris i sobretot quan les grans entitats tradicionals tenen tants anys d’avantatge.
Regulació. La regulació de les fintech està en constant canvi i reforma atesos els riscos associats als productes financers.
Les que són massa petites, lentes o que exploten els seus recursos només en publicitat, no arribaran
Tecnologia. Sense una base tecnològica forta (que és l’avantatge competitiu de les fintech), no es diferenciaran.
Recursos bancaris. Des l’auge de les fintech, els bancs estan invertint molts recursos en innovació i tecnologia per a mantenir la seva posición. Per altra banda hi ha l’amenaça del gegant GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) que també s’estan endinsant en el món tecnològic financer però, a diferència de les fintech, amb recursos gairebé infinits i tecnologia establerta.
A la llarga, la majoria de fintech i entitats tradicionals hauran de treballar juntes amb l’objectiu d’oferir el millor servei als seus clients. La tradició, experiència i confiança dels bancs unida a la tecnologia i producte de les fintech pot ser revolucionari.
Marc Antoni Macià , Co-fundador i cap d’operacions de NoviCap, plataforma fintech especialitzada en el descompte de factures i pagarés