L’afectació de la Covid-19 en dos sectors clau de l’economia: comerç i turisme

Com ha afectat les empreses la crisi de la Covid-19? 

  • Comerç: Ha tingut uns efectes molts negatius per al comerç de proximitat de Catalunya. Aproximadament el 65% dels establiments han hagut de tancar per raó de l’estat d’alarma i això suposa aturar pràcticament l’única font d’ingressos de molts petits negocis. Hi ha hagut sectors que han pogut seguir obrint, però també han notat una davallada en la facturació i, per tant, puc dir que aquesta crisi ha afectat gairebé tot el comerç.
     
  • Turisme: Un dels sectors més afectats és el del turisme i tota la seva cadena de valor. L’afectació directa i indirecta és d’una gran dimensió, derivada tant de la paralització de l’activitat com del fet que serà un dels sectors que trigarà més a arribar al punt d’equilibri econòmic. En aquest sentit lOMT estimava que, depenent de quan i en quins països s’aixequin les restriccionsla caiguda de turistes internacionals es pot situar enguany entre el 60% i el 80%.   

Aquesta crisi ha suposat un abans i un després en el model empresarial i productiu ?  

  • Comerç: Crec que aquesta crisi suposarà bastants canvis que, tot i que haurem d’anar confirmant si són a curt o llarg termini i si són negatius o positius, poden fer evolucionar el sector del comerç. En aquest sentit, ens podem trobar en un nou context post-covid on els hàbits de consum de la població s’hagin modificat. Per exemple, un context en què la gent sigui més reticent a sortir al carrer.
     
  • Turisme: Encara ens movem en un marc d’incerteses. És evident que a curt termini es produiran canvis de rellevància en la mobilitat, la socialització i el consum, que comportaran que “seguretat” i “confiança” esdevinguin factors clauÉs probable que alguns d’aquests canvis puguin tenir la capacitat d’alterar d’alguna manera l’escala de valors dels viatgers. 

Quines accions s’han fet des de la patronal per millorar la situació de les empreses? 

  • Comerç: Des del primer moment hem assumit un paper rellevant en aquesta crisi; el sector del comerç necessitava suport, assessorament i representació. Ens vam adaptar a una nova realitat i esdevenir un referent per ajudar a comprendre i aplicar les diverses mesures i restriccions. Paral·lelament, vam iniciar la campanya Tu ets el comerç sobre la importància del comerç de proximitat ; la necessitat d’ajudar i posar en relleu el teixit associatiu i la necessitat dignificar i elevar els comerciants com a herois en aquests moments tan difícils. A més, amb el Clúster de Logística de Catalunya vam oferir un servei de transport de mercaderies per als comerços que no disposaven d’un distribuïdor habitual; i amb Cap Empresa Sense Web vam oferir digitalització i vendre per internet sense cap cost fix a curt termini.
     
  • Turisme: Hem informat els socis de les novetats legislatives i de les mesures implementades pel Govern. També, vàrem activar una línia específica telefònica per a canalitzar totes les consultes i organitzat trobades digitals amb els màxims representants del Govern de l’Estat, la Generalitatd’àmbit local i europeu per tal de fer-los arribar les nostres propostes i inquietuds, alhora que hem fet trobades empresarials per obtenir de primera mà la informació de cada sector amb l’objectiu de marcar les nostres prioritats i estratègies. Hem organitzat videoconferències amb experts de diferents àrees i hem creat una bústia de denúncies per conèixer les irregularitats, abusos i posicions dominants. A través de la nostra fundació hem regalat mascaretes i termòmetres i hem activat un servei de suport emocional, i també hem posat en marxa un nou campus de formació virtual.  

Com valoren les mesures impulsades pels governs i quines han trobat a faltar? 

  • Comerç: En una situació d’emergència sanitària el primer és la salut de la ciutadania i salvar vides, però a les pimes ens ho han posat molt difícil.  Bàsicament, si obligues una empresa a tancar li has de donar opcions perquè pugui tirar endavant, perquè per això paguen tants impostos, i moltes mesures no han arribat ni a temps ni en forma, o han estat insuficients o obligaven a endeutar-se. Crec que s’hauria d’haver injectat liquiditat i oferir ajudes a fons perdut per fer front a lloguers i costos fixos.
     
  • Turisme: Per a moltes empreses les mesures s’han quedat curtes o acabaran arribant massa tard. El secretari general de lOMT ha fet una crida als líders polítics que és prou il·lustrativa: “Hem de despertar ràpid” 

Quines són les claus per a la recuperació econòmica de les pimes? 

  • Comerç: Hi ha diferents factors que caldrà anar corregint i incentivant. El primer que caldrà recuperar és la demanda, el consum i el turisme, i que el carrer i la botiga es tornin a percebre com un espai segur. A partir d’aquí, les mesures per a la recuperació econòmica han d’anar orientades a ajudar les pimes en la recuperació de la competitivitat, la solvència i el marge de benefici per invertir i generar ocupació; i per això serà molt important descarregar-les de deutes i costos fiscals.

  • Turisme: Un pla de xoc  clar i realista per a la recuperació i reactivació del sector turístic que inclogui mesures de tipus econòmic i fiscal; així com arbitrar mesures adequades i urgents que permetin l’obertura de les fronteres.  

Com afronta cada sector els pròxims mesos?  

  • Comerç: Amb tota l’esperança possible de sortir-se’n i amb la tenacitat que ha caracteritzat el comerç al llarg de la història. El context i la situació ens exigirà estar a l’altura i ser més líquids que mai per adaptar-nos als reptes. Però amb tot, els reptes estan per superar-los i aquest sector ho demostra cada dia, i estic convençut que el teixit associatiu comercial tindrà un paper clau en la dinamització i en la capacitació d’eines per superar aquests reptes.
     
  • Turisme: Amb molta incertesa i una enorme preocupació, però alhora amb una gran determinació per fer front de la millor manera possible als reptes a què cal fer front. La col·laboració empresarial i dels diferents actors públics i privats esdevé un element clau per la recuperació del sector. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Oliba Green Beer, la primera cervesa verda d’oliva del món

Next Story

La represa

Latest from Panorama