L’apoderament femení: l’objectiu de no perdre cap oportunitat, ni laboral ni personal

iterem és una pime dedicada a serveis i solucions orientades a la gestió per processos (BPM), tot acompanyant els seus clients en els seus processos de transformació digital.

Míriam Blanc, una de les tres fundadores d’iterem, té dos fills i va deixar una feina al sector de la consultoria tecnològica per fer-se autònoma, ja que no podia conciliar la vida familiar i la laboral. Dos anys després de treballar pel seu compte, va crear iterem amb les seves dues sòcies: l’Aysel Palacios i la Núria Mestres. Totes tres compartien els mateixos valors i defensen que les persones treballadores han d’estar motivades i il·lusionades en un entorn laboral de confiança.

“Sabem què no volem ser, per això hem implantat diferents mesures de conciliació”, comenta abans de detallar algunes d’aquestes mesures que l’empresa ha implantat des del seu naixement, ara fa tres anys:

  • Jornada laboral de 6,5 hores.
  • Flexibilitat en l’horari d’entrada i de sortida i en general en tota la jornada laboral.
  • Es compensa el dia de l’aniversari amb un dia de vacances.
  • Formació dels treballadors dins de l’horari laboral.
  • S’ha invertit en un espai de treball cèntric a la ciutat de Barcelona, que facilita la mobilitat tant a clients com a empleats, perquè està ben connectat amb transport públic.

A més, en els pròxims mesos volen seguir aportant valor afegit i impulsar d’altres mesures com:

  • Registrar un Pla d’Igualtat, que per llei no és obligatori en empreses com la seva però en el qual ja estan treballant amb l’ajut de PIMEC.
  • Revisar l’ús d’un llenguatge inclusiu en tots els àmbits de l’empresa.
  • Impartir més formació als treballadors, adaptant-la a cada perfil. Actualment ja fan formació contínua.

La cofundadora d’iterem diu que és fonamental tenir confiança en els treballadors: “Tenim un control horari perquè és obligat per llei, però no creiem tant en els horaris, sinó en el fet que l’objectiu és el compliment de tasques”.

A iterem no hi ha opció d’una jornada laboral de 40 hores. “Ho expliquem quan fem entrevistes de feina. Personalment, crec que ningú pot fer aquestes 40 hores al 100% de la seva capacitat de concentració i productivitat i soc partidària de fer menys hores però més focalitzades en els teus objectius; això no vol dir que no hi hagi temps per fer un cafè o un break”, afegeix. A més a més, la jornada de 6,5 h per a tots els treballadors, independentment del seu gènere o de si tenen o no família, és una mesura d’igualtat, per sobre de la conciliació, que té un caràcter més de persones amb famílies a càrrec seu.

D’altra banda, destaca que el sector de la consultoria tecnològica acostuma a estar masculinitzat. “Per cada currículum que ens arriba de dona en tenim 10 d’homes, és un sector bastant masculinitzat i és un esforç per a nosaltres tenir paritat en l’organització. No sé ara mateix, però quan jo treballava a consultoria tecnològica, la gran part del personal era masculí, sobretot als càrrecs de responsabilitat”, assegura la Míriam Blanc. Al contrari, explica que el 100% de la direcció d’iterem són dones. D’altra banda, creu que “la millor opció són els equips mixtos, en gènere i en edats”, com passa a iterem, on actualment hi ha paritat en els càrrecs intermedis i la resta de personal està format per homes i dones.

Davant la masculinització d’aquest sector, defensa que les dones, tinguin la posició que tinguin i independentment de les seves responsabilitats, “no ens hem d’autolimitar, ja que som més capaces del que moltes vegades creiem”. Per això, considera que l’apoderament femení passa per l’objectiu de no perdre cap oportunitat, ni laboral ni personal.

La confiança i la conciliació com a elements clau per a la productivitat

L’Ana Pérez forma part de l’equip professional d’iterem, concretament exerceix de Project Manager. Amb un perfil sènior i amb molts anys d’experiència, celebra l’aposta d’aquesta empresa per la diversitat: “A vegades es pot tenir la sensació que per a determinats llocs de feina es busquen perfils millennials, però a iterem els perfils de tot l’equip són diversos i això fa que ens complementem”.

“Sovint es pensa que a les pimes no es poden aplicar mesures de conciliació per una qüestió de mida i de recursos, però la nostra empresa és l’exemple clar que totes les empreses, independentment de la mida i del seu sector, poden afavorir la conciliació de la vida personal i la laboral. És una qüestió de voluntat”, manifesta l’Ana després d’explicar la seva manera de classificar les empreses:

  • Hi ha empreses on els diners estan al centre.
  • D’altres se centren en el desenvolupament personal dels treballadors.
  • I d’altres, com iterem, a part d’aquest desenvolupament personal, treballen per deixar una petjada positiva en la societat creant valor afegit.

“Totes les empreses haurien d’anar encaminades a crear aquest valor afegit perquè hi ha feines més o menys bones i, després hi ha feines amb les quals els treballadors són feliços perquè els seus valors encaixen amb els de la companyia”, argumenta, i afegeix que l’anomenat “presentisme” és un dels grans problemes de la societat actual.

“Les mesures de conciliació em donen l’oportunitat d’integrar millor els àmbits de la meva vida professional i personal amb harmonia, i això em permet ser una persona més productiva”, conclou.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El registre salarial com a eina contra la bretxa de sous

Next Story

“El meu somni d’autònoma és tenir les facilitats de treballar per a una empresa amb la flexibilitat que permet el treball per compte propi”

Latest from Competitivitat