Sembla que últimament escoltem més a parlar sobre la salut mental, un tema que fa uns anys estava molt estigmatitzat i parlar-ne podia ser una mostra de debilitat personal, per tant, un tema per avergonyir-se.
Però la realitat és que, el 12,5% de tots els problemes de salut són provocats per trastorns mentals, per damunt del càncer i les patologies cardiovasculars.
1 de cada 4 persones al món en patirà un episodi de salut mental en algun moment de la seva vida. Per això és important, que des de l’àmbit laboral es conegui i es gestioni adequadament. En aquest sentit, des de la gestió de recursos humans es poden implementar mesures preventives com accions de sensibilització i formació a la plantilla.
Per tal de fomentar un entorn que fomenti el benestar i evitar que aquesta pugui tenir problemes més greus, moltes empreses donen importància a la gestió de recursos humans sobre aquest assumpte.
Algunes mesures de prevenció per part de l’empresa podrien ser:
- Incloure protocols d’actuació que permetin tant l’adopció de mesures preventives com la detecció i abordatge dels possibles casos.
- Accions de sensibilització i formació a la plantilla. En aquest sentit, es recomana el desenvolupament de programes i eines per a conscienciar i capacitar els treballadors davant les situacions de risc, de manera que puguin tenir major control i prevenir possibles problemes de salut mental.
- Promoure i formar en lideratge positiu a les persones amb equips sota la seva responsabilitat.
- Plans de creixement que responguin a una estratègia coherent i justa.
L’aparició de la COVID-19 va marcar la importància del benestar i la salut, ja que factors com l’aïllament social, la por al contagi, la preocupació per la pèrdua d’ingressos o de la pròpia feina, entre altres, han provocat efectes psicològics preocupants com l’ansietat o l’estrès, amb impacte sobre el benestar de les persones treballadores.
Un altre gran factor que influeix en el benestar mental és l’impacte de la digitalització i la sobreconnexió digital. Aquest fet, sobretot en l’època de pandèmia que ens ha tocat viure, ens ha portat a actualitzar-nos en els nostres hàbits de treball quotidià i a aprendre a realitzar la nostra feina d’una manera digital en un temps rècord.
Per a afrontar els efectes de aquesta digitalització i paliar els impactes negatius sobre la salut i el treball, són essencials diferents factors:
- L’eficient comunicació entre l’equip i gestió de les tasques.
- La participació de totes les persones en la presa de decisions que influeixin a la feina del dia a dia.
- Introduir, en la mesura que sigui possible, flexibilitat en la jornada.
- Incloure protocols sobre l’ús dels dispositius digitals dins i fora de la jornada laboral, així com preveure els mecanismes de flexibilitat que permetin adaptar-se a les demandes.
- Bona cohesió dels equips.
Per la importància de la salut mental en el món del treball, el Fòrum Econòmic Mundial del Consell de l’Agenda Mundial sobre Salut Mental va reunir experts en aquest àmbit per a desenvolupar set passos que promoguin llocs de treball més saludables mentalment.
- Tenir en compte l’ambient de treball i analitzar com es pot adaptar per a millorar la salut mental.
- Aprendre de les motivacions dels líders i de l’experiència per a recuperar aquelles accions que hagin estat positives per al benestar de les persones treballadores.
- Investigar com altres companyies han implementat les polítiques de salut mental.
- Comprendre les oportunitats i necessitats de l’empresa i el seu equip.
- Prendre mesures pràctiques com a materials educatius i programes de formació per a implementar una cultura enfocada a la salut mental en el lloc de treball.
- Comunicar quins són els recursos de suport als que poden recórrer les persones si necessiten ajuda.
- Començar i posar en pràctica les accions que portin a un major benestar en el lloc de feina.
Què més creus que pot donar una empresa per a que una persona se senti millor en el seu lloc de treball?
Tenint en compte les dades exposades, hem de ser més conscients i responsables per millorar la situació. La salut mental de les persones, està en les mans de cadascú de nosaltres.