Lideratge d’equips en remot a la pime

Una de les conseqüències de l’actual escenari de la pandèmia Covid-19 en què ens trobem immersos a nivell mundial és l’acceleració de la digitalització de les pimes. Tradicionalment, els canals més habituals de comunicació a distància han estat el telèfon i el correu electrònic. Des del passat mes de març, i gràcies a les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC), s’han impulsat noves maneres de treballar a les pimes que han accelerat la transformació d’alguns processos mitjançant nous canals de comunicació a distància i s’ha potenciat l’ús de noves tecnologies.

El teletreball ha suposat canvis en els procediments interns de les pimes i una ràpida adaptació d’aquestes a les noves tecnologies. Una de les principals eines que s’han implantat a les pimes és la tecnologia en el núvol, per tal que els treballadors/es puguin disposar de tota la informació i documentació del seu lloc de treball des de casa. La tecnologia en el núvol és una bona solució d’emmagatzematge per disposar d’una còpia de seguretat en línia dels documents i compartir-ne l’accés i l’edició per part dels treballadors/es. Microsoft Office i Google tenen les seves pròpies eines d’emmagatzematge al núvol: One Drive i Google Drive.

Treballar a distància també ha suposat un canvi en els canals de comunicació habituals i en la forma de gestionar les persones. En l’actualitat, d’una banda, el teletreball ha impulsat les reunions virtuals amb els equips o clients, en substitució de les reunions presencials, per tal de mantenir el distanciament social. D’altra banda, es combinen les reunions virtuals amb els xats per mantenir els equips comunicats i cohesionats. Microsoft Teams, Zoom i Google Meet serien exemples de serveis de videoconferència, trucades per internet, xats i compartició de pantalles.

El teletreball ha generat canvis en el lideratge de les persones, ja que actualment els equips es gestionen a través de les reunions virtuals. Aquest aspecte ha suposat un repte per a les pimes, que estan aprenent a donar feedback en l’entorn virtual i a habituar-se a l’ús de les noves eines.

Liderar equips en remot és un gran repte per a mantenir els equips motivats i alineats amb els objectius i l’estratègia de l’empresa. El teletreball és una realitat present que ha vingut per a quedar-se. Per la qual cosa, les pimes hauran de continuar amb aquesta adaptació al canvi mantenint una comunicació clara i efectiva, i adaptant els seus processos i protocols interns.

Avui el lideratge requereix una clara capacitat d’adaptació als nous entorns virtuals i eines que potencien el feedback i la motivació amb els vostres col·laboradors/es.

Hèctor Pérez
Departament de Recursos Humans de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La logística en temps de Covid

Next Story

Josep Gassiot: “La preocupació de les pimes de la construcció es concreta en el primer semestre de 2021 i els projectes pendents de l’evolució de la Covid-19”

Latest from Competitivitat