Com puc millorar el clima laboral de la meva empresa?

El clima laboral és un concepte produït per moltes i molt diverses variables en l’entorn laboral. Millorar-lo suposa prendre consciència de la necessitat de prendre mesures integrals i perdurables orientades a l’eficiència, mitjançant la creació de relacions laborals “saludables” i d’una bona gestió dels recursos humans.

Clima laboral

Per aconseguir-ho, els empleats han de sentir-se  involucrats amb els objectius de l’organització, cosa que és impossible si no creem una cultura d’’equip i incentivem les conductes desitjades.

El més important no són només els resultats sinó la manera en què vam arribar a ells, ja que l’empresa es fonamenta en el seu valor humà i en la motivació dels seus empleats.

Friends playing tug-of-war in park (differential focus)No parlem de plantejar grans fites o accions puntuals desestructurades, es tracta de preocupar-nos per crear unes condicions laborals adequades per a l’exercici de la feina, centrant-nos en algunes claus molt bàsiques, però que sempre estan presents en la presa de decisions. Existeixen factors fonamentals que s’han de cuidar i gestionar de forma eficient per generar un bon clima laboral.

Principis bàsics per aconseguir millorar el clima laboral

  • Comunicació: hem de prendre consciència de la importància de la comunicació, no només dels valors i objectius de l’empresa, sinó entre els membres de la mateixa. Comunicació horitzontal i vertical, aquí hi ha el fonament d’un equip.
  • Lideratge: un lideratge basat en la delegació de funcions i responsabilitats de forma coherent. Un bon lideratge és imprescindible per aconseguir-ho, entenent-se com una feina no només de comandament sinó també de servitud exercida per una persona a un grup de treball. D’aquesta manera, l’empresa ha de facilitar que els líders comptin amb les eines necessàries per a dur als seus equips cap a l’èxit comú.
  • Treball d’equip: la creació de la cultura del treball d’equip i el suport en la seva cohesió.
  • Definició de les tasques: assignar tasques i funcions clares, amb un seguiment del rendiment que valori l’esforç de les persones, el reconeixement és clau. Tots els esforços que es facin per aconseguir els objectius han de ser reconeguts i premiats, ja que és la manera més directa d’implicar els treballadors.
  • Definició dels objectius: establir objectius i incentius clars que ajudin a la motivació de l’equip transmetent el missatge que el benefici comú es tradueix en beneficis individuals. Per tant, el focus de l’esforç es dirigeix a complir els objectius empresarials (sempre amb metes realistes i quantificables).
  • Formació i qualificació: per últim però no menys important, cal ocupar-se de la formació i qualificació de les persones, i d’actualitzar les competències necessàries pel desenvolupament de les seves tasques.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Els països amb més potencial econòmic canvien: Són els MINT ara els nous BRIC?

Next Story

Què és l’Assessment Center i com aplicar-lo a la meva empresa?

Latest from Competitivitat