És el moment dels directius digitals

directius digitals
directius digitals

Parlem un cop més de Transformació Digital, com a necessitat d’adaptar-nos com a pimes a l’entorn actual i, en aquest cas concret, al rol de la direcció en aquest àmbit: és el moment dels directius digitals!

Liderar la transformació digital

Alguna vegada hem comentat que per engegar el procés de digitalització, el primer que necessitem és tenir una visió de futur com a persones empresàries. Tractant-se d’un aspecte de cultura empresarial i de model de negoci, han de ser la direcció de l’empresa, els socis i les persones emprenedores al capdavant d’aquesta les que enfoquin el negoci en aquesta direcció, i aportin els recursos i l’ambient per tenir èxit en el canvi.

Ja no es tracta que els informàtics facin una web, o que el departament de màrqueting posi en marxa accions 2.0. Ara som davant un tema estratègic de negoci.

Models de competències digitals

Llavors, té sentit pensar que els directius/ves hagin de tenir certs coneixements i habilitats digitals per entendre les oportunitats que la digitalització ofereix als nostres negocis. Es diu que no cal convertir-nos en experts tecnològics,  i que ni tan sols cal aprendre el funcionament tècnic de certes eines, però sí conèixer-ne l’existència, potser provar-les i entendre per a què serveixen, o quin valor ens aporten.

S’han creat diversos models de competències digitals per establir els aspectes i el grau òptim necessaris per liderar la transformació digital, per exemple:

Des de PIMEC, hem col·laborat en el model proposat per EADA: Model d’Habilitats Digitals per a Directius, per al qual cada any es realitza un estudi per conèixer el Nivell Digital Directiu. Al passat BIZ vam presentar conjuntament els resultats de la segona edició 2017, i ara mateix ja està en marxa l’edició d’enguany.

Habilitats digitals a avaluar

Segons aquest model, es tracta d’analitzar les nostres habilitats en 9 àmbits:

  1. Segons aquest model, es tracta d’analitzar les nostres habilitats en 9 àmbits:
    1. Productivitat i seguretat: conjunt d’habilitats que maximitzen el rendiment del nostre temps i recursos, tant a nivell personal com d’organització. Inclou la gestió del temps, l’anàlisi, l’optimització de processos, etc., així com tots els àmbits de la ciberseguretat, gestió de riscos i responsabilitat digital directiva.
    2. Compromís i benestar: són les habilitats que ens permeten gestionar la nostra motivació a la feina, el nostre equilibri personal/laboral, l’estrès i la interacció emocional amb el món digital (resiliència digital).
    3. Lideratge i comunicació: agrupa tot el que es refereix a la gestió d’equips, la motivació d’aquests, el lideratge presencial i online, la generació de tendències o la comunicació corporativa, entre d’altres.directius digitals
    4. Prestigi i rellevància: es tracta de les habilitats centrades en la gestió que es fa de la imatge i de la marca, tant individual com corporativa; inclou elements com la gestió de la identitat, de la influència, de la reputació digital i la satisfacció de clients, col·laboradors, empleats, etc.
    5. Coneixement i aprenentatge: conjunt d’habilitats al voltant de l’aprenentatge en xarxa, la captació de noves informacions i la gestió del coneixement. Inclou elements de la nova economia, com el crowdfunding.
    6. Creativitat i innovació: analitza la capacitat de conèixer i aplicar les tendències tecnològiques per generar avantatges o nous negocis, i saber generar nous canals, ingressos i avantatges competitius a través de les tecnologies digitals. Aprofitar aquestes eines per a conèixer les necessitats dels clients i usuaris, fomentar el pensament reflexiu, la creativitat, la innovació…

Analitzar les nostres pròpies habilitats és un bon exercici, ja sigui reflexionant sobre com ens movem en cada un dels 9 àmbits, o bé fent l’enquesta que et proposem des de PIMEC. Estàs llest?!

Nota afegida: L’Estudi d’Habilitats Digitals Directives ja ha conclòs, i dimarts 13 de novembre de 2018 se’n presenten els resultats.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Pime: assignatura pendent vendes

Next Story

El protocol i la gestió dels egos

Latest from Innovació