El passat dia 5 de juny era el Dia Mundial del Medi Ambient. El mateix dia, l’ONU feia públic un informe científic que indica que hi ha més del 80% de les probabilitats que la Terra s’escalfi 1,5 graus més en 5 anys. Aquest és el límit que establia l’Acord de París i sembla que anem abocats a superar-lo.
Aquell dia PIMEC va fer pública la Calculadora de Petjada de Carboni de PIMEC, una eina pensada sobretot per a facilitar que microempreses i persones autònomes calculin quina petjada de carboni deixen en les seves tasques quotidianes.
Si es fa l’exercici, fins i tot a nivell domèstic, és sorprenent veure la quantitat de CO2eq que llencem a l’atmosfera en els desplaçaments en cotxe que fem habitualment, o quan viatgem en avió a una fira, o quan enviem les mercaderies als nostres clients per carretera o per mar. Per exemple, un trajecte d’anada i tornada entre Barcelona i Madrid en cotxe de benzina genera més de 240 KgCO2eq.
És clar que les microempreses, les persones autònomes i les petites empreses, generen força menys emissions que les empreses mitjanes o grans. No obstant això, persones autònomes, microempreses i petites són gairebé el 90%. I la suma de tot el CO2eq. que es genera és significativa.
Les emissions de CO2eq. es classifiquen en dues categories, les directes (que són les que depenen directament de la nostra gestió), per ex. les emissions dels vehicles propietat de l’empresa, i les indirectes (les que generem de manera indirecta), per ex. les emissions de la generació d’energia de la nostra companyia comercialitzadora d’electricitat, o les emissions del transport marítim que contractem per enviar els nostres productes a un client.
Tècnicament, es parla de l’abast 1, 2 i 3, en funció d’allò en què podem incidir més per nosaltres mateixos o allò que depèn de tercers, però en el que estem implicats.
- Un exemple de l’abast 1 serien les emissions dels vehicles propis de l’empresa.
- Un exemple de l’abast 2 serien les emissions pel consum d’electricitat.
- Un exemple de l’abast 3 serien les emissions del transport extern per compra a proveïdors o distribució a clients.
Per què jo, que soc una pime, he de calcular la meva petjada de carboni?
En primer lloc, aconsellem fer-ho per ser conscients de la quantitat d’emissions que generem en el nostre dia a dia.
A banda de fer aquest exercici de coneixement i sensibilització, empresarialment ens servirà per:
- Fer accions de reducció.
- Donar resposta a la nostra cadena de valor que en algun moment ens ho demani. Les grans empreses sí que estan obligades a calcular la seva petjada i a mitjà termini aniran introduint aquest criteri en la seva cadena de valor.
- L’accés a finançament cada cop prioritzarà més concedir crèdit als projectes que tinguin una capa de sostenibilitat. Aquest punt deriva de la Taxonomia Financera establerta en l’European Green Deal de la UE.
- Els plecs de condicions de les licitacions públiques valoraran millor les candidatures que facin el càlcul de la petjada de carboni (en algunes licitacions ja és fins i tot un requisit).
- És un exercici de transparència de l’empresa vers els seus grups d’interès i un aspecte socialment més valorat cada cop.
- Ens permetrà millorar la imatge corporativa.
PIMEC us ho posa fàcil. Utilitzant la Calculadora de Petjada de Carboni de PIMEC podreu d’una manera fàcil i intuïtiva calcular la vostra petjada.
Obtindreu un informe on a part d’indicar-vos quines emissions genereu i en quines categories, hi ha una sèrie de consells sobre coses es poden fer per reduir les emissions. Podreu veure la vostra evolució anual, començant pel 2023. Animeu-vos i calculeu la vostra petjada de carboni!