La veu de les pimes a l’Acord interprofessional de Catalunya: el conveni de convenis

El passat 3 de maig es va publicar, al DOGC, l’Acord interprofessional de Catalunya, en el que PIMEC ha participat, com a patronal més representativa, tot exercint el nostre dret, però també el nostre deure, de portar la veu de les pimes a l’acord més rellevant en matèria de  negociació col·lectiva  a Catalunya: el conveni de convenis.

Com no podia ser d’altra manera pel que fa als grans acords, des de PIMEC hem entomat el repte que suposa l’Acord Interprofessional i en general, tots aquells acords que ens han de permetre dibuixar conjuntament el país que volem a llarg termini.

En aquest sentit l’Acord Interprofessional de Catalunya, ens ha de permetre ser capaços de fer front al repte d’impulsar el Marc Català de Relacions Laborals i el seu desenvolupament en el diferents marcs de negociació col·lectiva sectorial i territorial. Hem de ser capaços de portar allò acordat en aquest acord al dia a dia del nostre teixit productiu i a la realitat de les nostres empreses i treballadors i treballadores.

En aquest sentit, l’Acord Interprofessional de Catalunya, pot ser una eina important per a ajudar en la sortida de la crisi i malgrat que aquest acord no ens resoldrà tots els problemes de l’economia, ens pot ajudar a fer part del camí.  Així mateix, pot ser un bon missatge cap enfora, una senyal de qualitat i maduresa del nostre mercat de treball i al Marc Català de Relacions Laborals en general, així com una eina sòlida per a solucionar conflictes o mancances que en l’actualitat tenim.

Algunes de les qüestions que des de PIMEC considerem com a més rellevants, per a la competitivitat de les pimes, són les recomanacions sobre els criteris per a determinar l’evolució dels salaris, les mesures de flexibilitat en el temps de treball, o l’impuls dels sistemes extra-judicials de resolució de conflictes laborals a través del Tribunal Laboral de Catalunya.

Cal destacar també, el compromís per crear l’observatori de la negociació col·lectiva, o l’oferiment de solucions per mitigar els possibles efectes de la inseguretat jurídica derivada de la regulació legal de la ultraactivitat dels convenis col·lectius en relació a les darreres interpretacions judicials. Són també rellevants les recomanacions en matèria de formació professional i el compromís dels negociadors per crear instruments que evitin la competència deslleial en processos de contractació pública.

Durant massa temps, hem vist com la crisi ha fet que dominés el pessimisme o la desconfiança, però també tenim coses que es fan bé i que ens han d’animar: l’increment (encara que tímid), dels fluxos de crèdit a les pimes, l’augment significatiu de les exportacions

El fet de que tinguem empreses que fan inversions importants, tenir centres tecnològics de referència mundial, la força actual del sector del turisme, o una capital com Barcelona que està de moda, ajuden i molt.

Si els darrers anys, i fruit d’aquesta tradició de concertació social, el conjunt d’agents socials i econòmics hem estat capaços de posar-nos d’acord en matèries de caràcter estratègic per al nostre país, sabem del cert que ens en podem sortir de tots els reptes per puguin venir. Tenim una eina important com és l’AIC, segurament, la millor dels darrers anys. Fem-ne entre tots un bon ús, perquè les circumstàncies ho requereixen i el país ho necessita.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Consulta europea sobre la divulgació d’informació empresarial

Next Story

Qui té la clau de la motivació?

Latest from Panorama