La pujada salarial mitjana pactada en els convenis col•lectius registrats fins al setembre es va situar en 1,08%

La pujada salarial mitjana pactada en els convenis col·lectius registrats fins al setembre es va situar en el 1,08%, gairebé sense canvis respecte al mes d’agost (1,09%) i quasi quatre dècimes superior al comptabilitzat un any abans (0,74%), segons xifres provisionals del Ministerio de Empleo.

Aquesta pujada continua trobant-se dins els paràmetres del III Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva 2015-2017, que recomanava pujades de com a màxim d’un 1,5% per a l’any 2016.

Com ja hem dit en anteriors posts d’aquest bloc, l’IPC ha deixat de ser un referent pels acords que s’assoleixen a la negociació col·lectiva, en aquest cas la variació salarial supera en 0,88 punts la taxa de l’IPC interanual avançada del mes d’agost (+0,2%) publicada pel Instituto Nacional de Estadística (INE).

Convenis col.lectius

L’augment de convenis signats també ha estat significatiu, 836 front als 758 de l’any passat en aquestes dates, dels que, com és habitual predominen els d’empresa, 633 convenis d’empresa registrats i 203 d’àmbit superior.

Jornada laboral

Es pot observar una mínima variació pel que fa a la jornada mitjana pactada en conveni que es situa en 1.756,6 hores anuals per treballador, que suposen una reducció de 1,4 hores respecte la mateixa jornada l’any anterior.

Inaplicacions de convenis

Tot i que aquesta dada ha millorat, situant-se un -7,57% per sota de la de l’any anterior, encara està per sobre del que seria desitjable, amb 1075 inaplicacions en aquest primers nou mesos que afecten a un total de 24.446 persones treballadores (un -22,6% respecte al mateix període de l’any anterior). Malgrat tot, aquesta dada ha de seguir sent motiu d’anàlisi pels negociadors de convenis de sector, per tal de trobar mecanismes àgils que permetin l’adaptació de totes les empreses afectades a les condicions pactades sense haver de recórrer als despenjaments.

Cal fer l’anàlisi de quines són aquelles empreses que han hagut de recórrer majoritàriament a aquest mecanisme per garantir la seva viabilitat. En aquest sentit, una vegada més, constatem que són les empreses més petites (entre 1 i 49 treballadors), les que han realitzat un major nombre d’inaplicacions amb un 86,5%, del total.

Una vegada més, des de PIMEC reclamem un tracte diferencial en la negociació, per empreses que realment són diferents tot i actuar al mateix sector.

 

Departament RRLL i Negociació col.lectiva-PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com escriure un post?

Next Story

La compatibilitat total de la pensió de jubilació amb la feina pot provocar distorsions en el mercat de treball

Latest from Panorama

Empreses en català

Article original de VIA Empresa reproduït amb l’autorització de l’autor. Els agents socials són un factor