/

Per què és necessari adaptar les assegurances al nou context provocat pel coronavirus

La crisi global provocada pel coronavirus ha suposat un canvi d’hàbits que afecta tots els aspectes de la vida, però com ha afectat als nostres riscos?

Amb l’arribada de la Covid-19 hem pres consciència de la fragilitat del que consideràvem la nostra vida quotidiana, una realitat que vivíem com a estable i permanent. Aquesta crisi ha suposat un punt d’inflexió en la nostra societat i forma de vida, tant en la forma de treballar com de relacionar-nos, de conviure, de satisfer necessitats o d’afrontar el futur.

Adaptar-se a aquests nous temps i prendre mesures de cara al futur és responsabilitat de tots. El sector assegurador, pel seu propi ADN de protecció i gestió de riscos, ha reaccionat amb agilitat davant aquesta “nova realitat” i ha donat resposta a les demandes dels clients amb ajudes econòmiques, carències, incrementant les proteccions i adaptant-se tecnològicament a la situació per poder mantenir el nivell d’atenció i servei òptim.

Per la seva banda, les empreses han patit un fort impacte econòmic que les ha forçat, en molts casos, a tancar. Altres empreses han hagut de reinventar-se, adaptar els seus serveis i buscar noves fórmules per mantenir la seva activitat econòmica. Hem de tenir present que aquesta nova situació a la qual ens enfrontem a nivell econòmic, empresarial i laboral també ha fet canviar els riscos als quals ens exposem i explica que sigui de vital importància adaptar les assegurances a la conjuntura professional i personal del moment.

Atenent a aquest canvi en els hàbits, des de PIMEC Mediació d’assegurances treballem per  anticipar-nos a les noves circumstàncies i ajudar els nostres clients a fer una nova planificació asseguradora que els proporcioni seguretat i tranquil·litat, en el present i el futur. Posem a la teva disposició el nostre equip d’assessors especialitzats per guiar-te, orientar-te i revisar les teves assegurances de manera personalitzada, gratuïta i sense compromís. Estem preparats per donar un servei òptim de manera telefònica, presencial o a través de videoconferència.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Ingrés mínim vital; una alternativa pels autònoms?

Next Story

Principals característiques de l’actual assegurança de crèdit

Latest from Competitivitat