/

Quin i com ha de ser el pressupost de màrqueting?

pressupost de màrqueting
pressupost de màrqueting

En l’àmbit de les pimes, sobretot les microempreses i persones autònomes (98% del teixit productiu català), sembla que encara hi ha certa reticència a invertir en un pressupost de màrqueting adient a les dimensions i expectatives del negoci o persona empresària. Potser per desconfiança en l’efectivitat de les accions, per desconeixement, o perquè es prioritzen les tasques comercials tradicionals.

Fa només 10-15 anys havíem de recórrer a la impressió de fullets, cartells de botiga, a l’organització de presentacions o a minianuncis a la premsa local, com a accions que ens podíem, si de cas, permetre per donar visibilitat al nostre producte o servei al mercat. Campanyes amb resultats certament poc mesurables.

Avui en dia, però, el ventall d’accions no només es multiplica comptant amb els canals digitals, sinó que disposem de les eines i coneixement per analitzar-ne l’efectivitat de manera exacta i concreta, i resulten molt més assequibles.

Quin ha de ser el pressupost de màrqueting?

No hi ha una norma general que digui què ha d’invertir una empresa per dur a terme el pla de màrqueting i les accions que comporta, però sí que hi ha un consens més o menys generalitzat que estableix el pressupost de màrqueting entre el 5 i 20% dels ingressos bruts d’una empresa.

De fet, el ventall del 5 al 20% es pot anar acotant segons la vida de l’empresa, objectius, sector i altres variables. Per exemple, diverses opinions coincideixen a assenyalar que, per a empreses de menys de 5 anys, el pressupost hauria de ser entre el 12 i el 20% de la facturació, mentre que per a empreses més consolidades el percentatge baixaria entre el 6 i el 12%.

pressupost de màrquetingEls resultats d’una enquesta feta als EUA estableixen que la mitjana del pressupost de màrqueting el 2018 era un 11,3% de la facturació. I altres suggereixen que les empreses haurien d’invertir el 5% dels ingressos per mantenir la posició al mercat, mentre que, si volen créixer, la xifra passaria al 10%.

Quedant-nos amb aquesta darrera apreciació, la recomanació seria fer un pressupost que inclogui les partides necessàries per posar en pràctica una estratègia continuista; és a dir, seguir fent el que ja fem, per exemple: manteniment de la web que ja tenim, impressió de la nova versió del catàleg, repetició de l’acte anual que acostumem a fer, etc.

I afegir a aquest, però a banda, les accions que ens han de permetre fer un salt en el creixement del nostre negoci: internacionalitzar-nos, llançar un nou servei o producte, arribar a nous clients locals, obrir un nou canal, o altres novetats o objectius.

Com ha de ser el pressupost de màrqueting?

Una vegada hem pres una decisió respecte de la quantitat a invertir en màrqueting, ens ajudarà distribuir l’import en diferents àmbits. Una idea d’organització del pressupost podria ser:

  1. IMATGE CORPORATIVA: També anomenada “Brand marketing”, per a tot allò que té a veure amb l’exposició de la marca en si.

No necessitarem el mateix import si volem mantenir la marca i el logotip, que si hem de comptar amb l’ajuda d’un estudi professional de disseny gràfic perquè volem actualitzar o modernitzar el nostre logotip.

Pots veure els posts relacionats:

  1. CANALS MASSIUS: Ens referim a aquella informació que llancem al mercat de manera genèrica, com per exemple la pàgina web o les xarxes socials.
  2. CANALS DIRECTES: Per al disseny, producció i distribució de material promocional que fem arribar de manera directa al client, per exemple e-mail, mailing, catàleg o fullets.
  3. COMUNICACIÓ I RELACIONS PÚBLIQUES: Per a l’organització d’actes, l’assistència a fires o l’emissió de comunicats de premsa.
  4. TECNOLOGIA: Inversió en eines tecnològiques que ens faciliten la funció de màrqueting, així com l’analítica i presa de decisions, per exemple un CRM (Customer Relationship Management). Veure post: Adtech i Martech al servei del negoci.

Ja tens el teu pressupost? És una inversió!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Reforma horària: La setmana dels horaris

Next Story

Una mirada al professional que hi ha al darrere d’una oficina de farmàcia

Latest from Competitivitat