Rècord de finançament per al projecte de Bound 4 Blue

L’empresa de Rubí i Cantàbria Bound 4 Blue és una start-up associada a PIMEC que treballa en tecnologia de veles rígides plegables en el transport marítim, i que transporta el 90% de la càrrega mundial gràcies a una flota de més de 90.000 bucs. Aquests bucs consumeixen al voltant de 4 tones de combustible per hora, despesa que pot suposar fins al 80% dels costos operatius i una gran quantitat d’emissions contaminants. Segons dades del Ministeri de Foment, a Espanya més del 85% de les importacions i més del 50% de les exportacions es fan per via marítima.

En termes de finançament, tot i que els seus productes no es trobaran al mercat fins al 2020, ja han aconseguit diverses subvencions, importants entrades de capital, inversors privats, accionistes i actualitzacions en el Business Plan. En total, han aconseguit 3,5 milions d’euros de finançament públic i privat entre els anys 2015 i 2018.

A finals del 2018 i juntament amb PIMEC, van preparar una proposta per aconseguir finançament d’ENISA (Entitat Nacional d’Innovació – Ministeri d’Indústria), que és l’entitat que dona suport a projectes d’emprenedoria i creixement amb una fórmula de finançament anomenada “Préstec participatiu”. Gràcies a l’assessorament de la patronal, el projecte es va presentar de la millor manera possible i en el moment ideal, cosa que va fer que el finançament s’aprovés en un temps rècord i amb el màxim import demanat, 300.000€.

Tecnologia d’estalvi, eficiència i sostenibilitat mediambiental en la indústria marítima

Fundada el 2014, Bound 4 Blue utilitza el vent com a propulsor complementari als bucs. Com que es tracta d’un element accessible i gratuït que permet reduir la potència del motor, suposa un estalvi de combustible superior al 35% i de fins a un 40% d’emissions contaminants, en què destaca la reducció d’emissions de sofre. Aquest projecte està protegit per quatre patents: Europa, els Estats Units, la Xina i el Japó. I n’hi ha tres més de pendents, encara en curs.

Les empreses que vulguin instal·lar aquest sistema han de passar per un estudi preliminar que té en compte la ruta concreta i les característiques dels bucs amb l’objectiu de valorar el grau d’estalvi i el retorn de la inversió que pot aconseguir. Després, l’equip de Bound 4 Blue fa un segon estudi més detallat que consisteix en una anàlisi d’optimització detallada per ajustar el disseny de la vela, els costos de construcció i integració, etc.

El següent pas és la fabricació de la vela per part dels col·laboradors especialitzats de Bound 4 Blue i, finalment, s’integra aquest element i es fa una inspecció de validació abans de procedir a les proves al mar. Aquesta tecnologia no requereix tripulació addicional als bucs ni tampoc reduir la capacitat de càrrega.

La start-up industrial situada a Rubí i Cantàbria ha obtingut diversos premis i reconeixements. Han estat seleccionats com una de les mil solucions més eficients per a la Fundació Solar Impulse i han guanyat el premi a l’emprenedoria de La Caixa com a empresa amb més potencial de creixement en el sector tecnològic industrial.

També han estat reconeguts amb el premi RDC en el XXI Fòrum d’Inversió – Acció de la Generalitat de Catalunya; han guanyat el premi CleantechAlps en el Climate Show 2018 i han estat seleccionats com una de les 50 start-ups més prometedores d’Europa pel Parlament Europeu. A més, entre altres guardons, han estat un dels quatre finalistes del sector industrial en el South Summit 2015, entre més de 1.800 candidats.

La innovació i el capital humà com a claus d’èxit

L’equip de Bound 4 Blue està format per experts en una àmplia gamma de disciplines i especialitats, des de tècnics fins a enginyers aeronàutics, mecànics, arquitectes navals o analistes de negoci. A més, l’empresa compta amb una xarxa de col·laboradors estratègics que contribueix a la millora del servei. Els seus fundadors són la Cristina Aleixendri, el José Miguel Bermúdez i el David Ferrer.

  • Cristina Aleixendri. Enginyera aeronàutica, és cofundadora i també desenvolupa la funció de COO. L’acaben d’escollir en el Top 30 de la revista Forbes de joves europeus de menys de trenta anys en l’àmbit de la indústria.
  • José Miguel Bermúdez és enginyer aeronàutic, CEO i cofundador de Bound 4 Blue. Recentment ha estat guardonat amb el Premi Princesa de Girona Empresa 2018 per la seva trajectòria empresarial i d’investigació.
  • David Ferrer també és enginyer aeronàutic, a més de CTO i Project Manager de la companyia. Va estar seleccionat per la publicació MIT Technology Review com una de les promeses de la innovació europea el 2018.

La cofundadora Cristina Aleixendri destaca com a claus d’èxit del projecte “la necessitat d’innovació en el sector naval, concretament en vaixells mercants, i el capital humà”. Assenyala que forma part d’un equip multidisciplinari i molt jove amb perfils diferents que es complementen a la perfecció. Com a curiositat, explica que els tres fundadors són enginyers aeronàutics que treballen al sector naval: “Hauríem d’estar fent avions o coets però no, estem aplicant tecnologia espacial als vaixells”.

“La idea va sorgir del José Miguel, que, veient uns documentals, va imaginar un vaixell per a la producció d’energia, res a veure amb el que estem fent ara, però va ser el començament d’un projecte que necessitava les veles que hem dissenyat”.

En començar el projecte, els tres fundadors es van adonar que aquestes veles es podien comercialitzar molt abans en el transport marítim per reduir emissions i consum, problemàtica que ja existeix en el sector pel canvi de regulació a una normativa més exigent en aquests àmbits. Tots tres van dividir el projecte en dues fases, i ara mateix es troben en la primera. “D’una banda, treballem en l’aplicació de les veles en el transport marítim i, en una segona fase, ho aplicarem als vaixells en termes de producció d’energia en forma d’hidrogen”, comenta la Cristina Aleixendri.

La COO de Bound 4 Blue es mostra optimista de cara al futur; creu que mantindran aquesta tendència de creixement a partir de la comercialització del producte el 2020 i per la imminent entrada en vigor de la normativa de reducció de consum de combustible i d’emissions. A més, anuncia que estan treballant en un nou disseny de sistema de propulsió complementari al motor principal, el prototip del qual veurà la llum el pròxim any.

Aquesta tecnologia revolucionària, juntament amb la feina i els esforços dels treballadors i les treballadores d’aquesta start-up, els ha permès tancar dos projectes i n’estudien deu més de cara als pròxims anys. Els projectes en marxa són un pesquer de 40 metres d’eslora amb una vela de 8 per 20 metres al Panamà -aquest ha estat el primer client de la companyia-, i un buc de 60 metres d’eslora amb una vela de 8 per 20 metres a Astander (Mar Cantàbric).

La Cristina Aleixendri assegura que tots els projectes són igual d’importants però admet que li fa una especial il·lusió el del vaixell de la Fura dels Baus, cofinançat amb una subvenció europea, “perquè farà la volta al món amb la vela innovadora de Bound 4 Blue amb materials diferents”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La producció industrial va créixer el 2018 tot i la davallada del consum

Next Story

Les pimes tindran, per fi, un missile shield en l’àmbit tributari

Latest from Competitivitat