/

El TSJM obre la porta a una reducció de les minutes excessives dels registradors de la propietat

Probablement moltes pimes que modifiquen, subroguen o cancel·len hipoteques no són conscients que els registradors de la propietat els apliquen unes minutes excessives.

Aquestes quanties estan fixades per llei però segons el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) s’ha aplicat una legislació que no és l’adequada i suposa un notable increment dels honoraris.

Notable increment dels honoraris

Amb data 13 de maig de 2016, el TSJM ha anul·lat el criteri de la Direcció General dels Registres i el Notariat aplicat a l’empresa en qüestió segons el qual s’aplicava la Llei 8/2012 de 30 d’octubre de sanejament d’entitats financeres en comptes del Reial decret 1612/2011, d’aplicació general, malgrat les empreses no fos una entitat financera per al càlcul.

És a dir, els registradors de la propietat haurien aplicat uns honoraris més elevats dels deguts en els casos d’escriptures de novació, modificació o cancel·lació d’hipoteques.

En el cas de la sentència en qüestió, aquest sobrecost podia arribar a ser del 60-70%.

Aquesta problemàtica ja havia estat discutida al Congrés dels diputats, on s’havia aclarit que la llei que fins ara s’estava aplicant estava únicament dirigida a entitats financeres, però el propi Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d’Espanya havia emès un informe pel qual es determinava que l’aplicació de la legislació fins a dia d’avui responia a la derogació automàtica de la llei general pel fet que la que regula els càlculs en el cas d’entitats financeres és més recent.

Les pimes es troben amb inseguretat jurídica

Per aquest motiu, les pimes coneixedores d’aquesta disjuntiva es troben amb la inseguretat jurídica de no poder demostrar que se’ls aplica una legislació  clarament dirigida a un col·lectiu molt específic.

Però segurament moltes senzillament no són conscients d’aquesta circumstància, que obliga a pagar  més per a les escriptures de novació, modificació o cancel·lació d’hipoteques.

La decisió del TSJM no suposa un canvi de criteri d’aplicació generalitzada per tots els afectats, però sí que possibilita que altres empreses amb reclamacions semblants obtinguin la mateixa resposta i s’apliqui la llei tal i com sembla que va ser dissenyada.

Aquesta és una mostra més de la complexitat, inseguretat jurídica i sobrecostos que pateixen moltes pimes i que, com alguns socis de PIMEC, han hagut de recórrer aquest greuge per via judicial malgrat els responsables polítics eren coneixedors de l’aplicació indeguda que s’estava produint perquè s’havia consultat en el sí del propi Congrés dels Diputats.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Conclusions del Consell Econòmic i Financer sobre el pla d’acció sobre l’IVA i el frau de l’IVA

Next Story

Millennials una nova generació en el mercat laboral

Latest from Competitivitat