Entrevista a Joan Folguera, founder & chairman d’INGROUP, un grup d’empreses tecnològiques creat per exalumnes emprenedors de la Universitat de Lleida
Per què decidiu llençar-vos a emprendre?
Em ve de casa i és vocacional. El meu padrí tenia una explotació agroalimentària i ja de petit veia les inquietuds de tenir un negoci. Vaig decidir estudiar ADE amb l’objectiu de crear una empresa. I tot va començar quan vam presentar un software pels comerços de Lleida a un programa d’emprenedoria. Després vam anar coneixent nous socis fins a crear la idea d’una consultoria d’indústria 4.0. En aquell moment, amb el software per al comerç i un altre software d’impressió 3D, és quan vam iniciar el nostre camí fins al qual es coneix ara com INGROUP.
L’any 2019 éreu 7 treballadors i el 2023 supereu els 70 professionals. Com heu experimentat aquest creixement exponencial?
La dada interessant és que, si tot va bé, tant en la projecció de creixement orgànic i com en l’inorgànic, acabarem el 2024 amb 120 treballadors. Això s’explica, en part, perquè com a consultoria d’indústria 4.0 expliquem el valor d’aquestes tecnologies per a les empreses, però també per com es pot aplicar segons els departaments d’una empresa. Busquem donar a conèixer el valor afegit de la tecnologia a través de molta difusió, esdeveniments, congressos i ser molt actius a les xarxes socials. Una altra de les palanques de creixement és la internacionalització. Venem a més de 92 països i més del 50% de la facturació del grup prové de fora d’Espanya.
Durant la vostra trajectòria, quin ha estat el major repte?
La gestió del talent i de l’equip humà. És un repte crear una cultura que no només sigui capaç de ser atractiva per l’equip que tenim, sinó també per capturar el talent tecnològic que surt de la Universitat de Lleida i d’altres centres de formació. Hem de créixer segons ens demanen els nostres clients i tenir talent és indispensable per fer-ho i aconseguir els objectius que tenim.
Com us heu adaptat a aquest repte?
Configurant una senya d’identitat genuïna, amb l’ADN d’INGROUP. Tenim una cultura potent de treball en equip i parlem molt entre nosaltres, fem balanç, ens projectem i fem que l’equip sigui partícip dels objectius de l’empresa.
Què li diríeu a una persona jove que està pensant si emprendre o no?
Que es llanci a la piscina i que sigui optimista. El món és molt gran, els reptes de la humanitat són gegants i hi ha moltes oportunitats a molts sectors que poden canviar la vida de les persones. En el nostre cas, la tecnologia és un aliat i, per exemple, ho hem vist amb la pandèmia i totes les solucions tecnològiques van permetre moltes coses. Si una persona jove té una idea li dic que s’hi fiqui de ple en ella, que sigui rebel, que vegi les oportunitats i que sigui molt resolutiu. I vull concretar que des d’INGROUP treballem per potenciar nous projectes de negoci innovadors en el camp de la tecnologia i indústria 4.0.
Creieu que a Lleida hi ha poca retenció del talent que impossibilita el desenvolupament del sector tecnològic al territori?
No ens hem d’enganyar, aquests últims anys és probable que certs perfils hagin vist que a Lleida no hi ha les mateixes oportunitats i han marxat a altres territoris. Penso que aquest fet ara ja no es dona tant. La qüestió és que des de Lleida s’han de crear més perfils tecnològics i d’informàtica i complementar-ho amb la creació de centres d’FP especialitzats. Les empreses TIC i les d’indústria 4.0 necessitem aquests perfils.
Com a empresa, quines són les vostres demandes a l’administració pública?
Primer, donar suport als centres educatius per generar més talent. L’administració també ha d’ajudar a reindustrialitzar Lleida, recolzant en el que calgui amb la creació d’empreses, amb espais físics i infraestructures. Aquestes cal que s’omplin i, per això, s’ha d’ajudar a la relocalització i reindustrialització d’aquelles empreses que tinguin un projecte potent al territori. Si hi ha una iniciativa potent, se li ha de donar força no només a l’esquelet, els polígons i la infraestructura, sinó també al fons del projecte.
Aquest any heu rebut la Placa al treball President Macià en la categoria de Foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat. Com us heu sentit?
Ens sentim molt orgullosos i agraïts. Sabem que és un reconeixement que, habitualment, donen per la trajectòria. Per aquest motiu, abans de rebre-la, pensàvem que era complicat, ja que som una empresa bastant jove i això podia ser un handicap. Ara que l’hem rebut estem molt orgullosos i entenem que la nostra contribució és exponencial, ja que creem 120 llocs de treball en enginyeries vàries a la regió de Lleida. Això ho agafem tocant de peus a terra i sabem que està tot per fer en el sentit que la nostra trajectòria realment acaba de començar. S’ha de continuar lluitant i treballant molt, la Placa al treball és un reconeixement de trajectòria, però sobretot, ens ho prenem com un reconeixement a la projecció que podem tenir.
Com espereu que sigui el futur d’INGROUP?
Volem ser una consultora tecnològica d’indústria 4.0 referent al sud d’Europa, ben posicionada i amb una gran notorietat. Ho volem fer des de Lleida, tenir la major part del talent aquí i continuar amb la nostra estratègia d’internacionalització. De fet, estem treballant per crear una delegació comercial a Itàlia i aquest serà el primer pas per guanyar notorietat al sud d’Europa.