El meu superheroi favorit? La figura de l’autònom!

Vivim immersos en una crisi econòmica i potser estem començant a sortir-ne, però notar-se, es nota i les persones autònomes són unes autèntiques superheroïnes tractant de sortir a flotació i no tirar la tovallola, malgrat les complicacions.

Des de fora podem veure les persones autònomes com aquestes afortunades que poden decidir els seus propis horaris i prendre’s dies lliures a plaer. Però això no és així, hi ha inconvenients: inestabilitat, quota, impostos, tarifes baixes, vacances no pagades i ingressos fluctuants, entre altres.

Viure a la corda fluixa. I cal afegir-hi els perills que aquest tipus d’activitat suposa per al benestar mental i la vida quotidiana d’aquests surfistes del mercat laboral. La llibertat és molt dura, i ve acompanyada de la mala gestió del temps, l’ansietat, l’apatia, la por, l’estrès i la soledat.

L’agonia i la carrera per començar, la necessitat de cobrir despeses i que desaparegui el signe “menys” comencen el dia u de cada mes, a banda que el dels autònoms és un col·lectiu molt oblidat quant a millores laborals, conciliació, fiscalitat i prestacions.

Després d’anys lluitant per una equiparació de drets amb les persones treballadores per compte d’altri, sembla que comença a albirar-se una mica d’esperança, encara que, davant d’aquest escenari, els autònoms és dels col·lectius amb més risc de patir estrès laboral perquè entre altres motius han de bregar amb la solitud. “El sentit de solitud de les persones autònomes és un factor estressant important” perquè accentua les causes i símptomes que provoquen l’estrès laboral.

Treballar sense la presència d’altres persones pot presentar diversos inconvenients, com la falta de socialització, sentiments de solitud i de falta d’ajuda i, fins i tot, desajustaments en la percepció del propi rendiment per l’absència de feedback. Però, a més d’un hàndicap social i laboral, també pot derivar en un problema de salut cardiovascular, demència, depressió o ansietat.

Sabies quins són els símptomes de l’estrès laboral?

Des de la Fundació Salut i Persona distingim que l’estrès laboral es pot manifestar tant a nivell psicològic o conductual, com a nivell físic:

Estrès laboral a nivell psicològic: dificultat per concentrar-se, falta d’atenció i excessiva preocupació. “Aquest tipus d’estrès s’accentua més quan un està sol, perquè quan  comparteixes l’activitat amb algú la preocupació que genera portar un negoci també es comparteix”. Altres símptomes poden ser la falta de somni, la intranquil·litat i la irritabilitat.

Estrès laboral a nivell físic: dolors musculars, palpitacions, sensació d’ofec, etc.

El fet que es pateixi algun d’aquests símptomes no implica que una persona tingui estrès laboral, simplement pot ser la reacció del seu propi cos davant una situació estressant perquè “al final tots som humans”.

Saps com combatre l’estrès laboral?

És important conèixer, com afirmem des de la Fundació Salut i Persona, que no hi ha una recepta màgica que elimini l’estrès laboral. No obstant això, hi ha una sèrie de pautes i mecanismes que poden ajudar a alleujar l’estrès i a prevenir-lo en el futur.

Hàbits saludables: Una dieta saludable,  practicar esport i tècniques de relaxació són pautes que poden ajudar.

Com combatre la solitud:

Coworking: És un fenomen cada dia més present que ens ajuda a trencar la dinàmica de treballar des de casa i ens permet conèixer altres professionals, relacionar-nos i trobar noves oportunitats de negoci i col·laboració.

Reunions físiques: El teletreball ens ajuda a optimitzar la nostra jornada laboral, però com a persones necessitem relacionar-nos, alimentar les relacions físiques. Mantenir una reunió presencial en qualsevol cafeteria o centre de negocis ens ajudarà a sentir-nos menys soles.

Esdeveniments, fòrums, congressos:  És important relacionar-se ja que ens ajudarà a mantenir-nos actualitzades i a establir vincles amb altres persones amb les quals podem compartir coses.

Formació: Preparar-nos per a afrontar nous reptes i mantenir-nos al dia de les tendències.

Suport de tercers: Per a contrarestar la sensació de solitud de les persones autònomes pot ser bo que tinguin un lloc d’escolta i de suport. “A la nostra fundació s’acosten moltes persones que busquen ajuda psicològica i emocional”.

La Fundació Salut i Persona és una entitat experta en salut i benestar emocional que presta serveis d’atenció psicològica, tant presencial com telefònica, les 24 h i a tot Espanya.
Tots els beneficis de la seva activitat es destinen a acció social: ajudar a la millora de la salut de les persones grans en situació de solitud, precarietat o risc d’exclusió social.

Joan Piñol
Psicòleg i director general de la Fundació Salut i Persona

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Estem ara més protegits en els contractes de préstecs hipotecaris?

Next Story

Las Planchitas neix de la mà de la Fundació PIMEC

Latest from Panorama