Els temes socials són una prioritat per a Brussel·les i PIMEC

El dia 9 de marc, la delegada de PIMEC a Brussel·les, Rosa Solanes, va participar a la jornada sobre el rol del Fons Social Europeu (FSE) en l’apoderament dels agents socials nacionals i regionals. L’objectiu de la trobada va ser fer una posada en comú de les iniciatives que duen a terme diferents organitzacions patronals i sindicats de diversos països europeus.

En aquesta trobada es va parlar de com els agents socials participen en els comitès de seguiment del Fons Social Europeu, així com de la necessitat d’aconseguir un major finançament del FSE que pugui ser destinat a prioritats patronals com, per exemple, la manca de treballadors qualificats. La UEAPME, que com a agent social europeu va tenir un paper important en la trobada, va demanar que es millorés la participació dels agents socials regionals i nacionals en el FSE, ja que representen un gran conjunt de petites i mitjanes empreses.

Per la seva banda, la Comissió Europea va presentar el 13 de març una Recomanació als Estats membres sobre l’accés a la protecció social per als treballadors i per als autònoms. Es tracta d’una recomanació que no té caràcter vinculant, però que pot ser un primer pas per intentar harmonitzar el nivell de protecció social en els diferents països de la UE i millorar la protecció social dels autònoms. PIMEC està seguint de molt a prop aquesta Recomanació per procurar oferir als autònoms una majorcobertura social sense que suposi un increment substancial de les seves cotitzacions socials.

Aquest serà el tema principal del proper Comitè de Direcció de la UEAPME, en què la comissària europea de Treball i Afers Socials, Marianne Thyssen, presentarà la Recomanació als membres del Comitè de la patronal europea, del qual PIMEC ocupa la vicepresidència.

La Recomanació europea preveu:

  • Oferir una cobertura adequada i eficaç als treballadors i als autònoms
  • Facilitar la transferència dels drets de seguretat social d’un treball a un altre
  • Proporcionar als treballadors i autònoms informació transparent sobre els seus drets i obligacions en matèria de seguretat social.

També des del vessant social, el treball de la Fundació PIMEC en l’àmbit d’assessorament als nouvinguts va rebre una molt bona acollida en el si de la patronal europea, especialment pel que fa als programes Empersona i Nouvingut. Per la seva banda, la UEAPME, juntament amb altres agents socials europeus i la Comissió Europea, va signar el 2017 un “acord de partenariat per a la integració dels nouvinguts”. En aquest sentit, la patronal europea està recollint les bones pràctiques de les organitzacions patronals nacionals i regionals per tal de presentar-les a les institucions europees.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Catalunya: cap a un nou model de pràctiques acadèmiques universitàries externes?

Next Story

Saps què cal fer davant una crisi de comunicació?

Latest from Panorama