Aquesta pime no ha volgut renunciar a l’essència de les tècniques tradicionals artesanals, però també ha anat més enllà i ha fet un canvi de criteri, trencant la concepció que el torró és només unes postres nadalenques.
La Zoe Valero representa la segona generació d’aquesta empresa familiar d’Agramunt dedicada a l’elaboració de diferents varietats de torró. Al llarg de la seva trajectòria dins l’obrador ha apostat per la desestacionalització, creant noves línies de mercat (detalls per a esdeveniments, bombons, etc.) i introduint els tasts perquè la societat aprengui a apreciar la qualitat i el sabor d’aquest producte. “Vivim en un moment en què la gastronomia no té límits, i hem d’arriscar elaborant productes innovadors en tots els sentits: la creació, el sabor, la presentació i tota la història que es crea entorn de cada barra de torró”, ens explica.
Aquesta empresa és conscient que les tendències de consum han canviat considerablement, i per això ha donat preferència a la qualitat i ha disminuït la quantitat en la presa de decisió de compra. Aquest fet el tenen en compte any rere any, quan presenten les seves novetats a la tradicional fira del torró d’Agramunt. Darrerament, destaquen per la seva especialitat: els torrons d’autor relacionats amb diferents arts com la pintura, la poesia o la música.
D’altra banda, en relació amb l’augment dels costos empresarials per la pujada del preu de l’electricitat i les matèries primeres, la Zoe explica que han hagut “d’estudiar, valorar i prendre decisions, assumint gran part d’aquest augment i disminuint considerablement el marge comercial, per tal de compensar aquesta situació i posar-ho fàcil als clients”.
Fins fa poc, Torrons Fèlix operava d’una manera molt local, però ara produeix a diferents punts de territoris nacionals, tant en botigues com en restauració. “Sobretot, ha estat important per a nosaltres estar presents de forma online amb el nostre e-commerce per a poder fer arribar els nostres dolços arreu”, assegura.
Els canvis de la generació milenial
“La meva entrada en un negoci tan tradicional com són els torrons s’ha notat en molts aspectes, sobretot a l’hora d’aportar fets innovadors dins una activitat tradicional molt arrelada”, afirma, abans de dir que creu fermament que “la qualitat i l’exclusivitat ajuden a obrir qualsevol porta en reptes futurs”, així com que cal adaptar-se als requeriments del mercat actual.
A continuació, comenta que “per part dels meus predecessors ho he tingut molt fàcil. Ells m’han sabut transmetre la passió per l’ofici, la cultura de l’esforç, fer les coses bé i gaudir de la feina, tot donant-me suport per adaptar el negoci”.
També ha destacat que és important tenir en compte que, en el món empresarial i de l’emprenedoria, al fet de ser jove s’hi suma el fet de ser dona. En aquest sentit, ha lamentat comentaris com els que ha escoltat: “Fèlix, quina llàstima no tenir un nen i no poder continuar el negoci familiar…”. “Afortunadament, vaig fer cas omís de tots els comentaris i vaig triar per convicció pròpia el que em feia feliç, però considero que fan falta molts més referents femenins per a crear un efecte mirall en generacions futures, i que aquestes creences limitadores no entorpeixin l’elecció de futur”, afegeix.
Una altra qüestió en la qual la Zoe ha desenvolupat un paper estratègic és la presència de l’empresa a les xarxes socials i en el món digital: “Això ens ha permès arribar al públic al qual no teníem accés i ens ha proporcionat molta publicitat i, al mateix temps, fidelitzar els clients”.
Finalment, ens avança que està treballant diferents projectes que la il·lusionen i que creu que suposaran un augment del rendiment de producció a l’obrador fora de la temporada nadalenca: “Hem començat a treballar en el món del gelat. Això ens està generant molta més feina i ens permetrà mantenir els treballadors i generar la feina suficient per tenir l’obrador en ple rendiment durant tot l’any”.