/

La UE legisla sobre les pràctiques comercials de les plataformes digitals

La Comissió Europea va publicar el 25 d’abril una proposta de Reglament per tal de regular les relacions comercials entre empreses i plataformes online (B2B), assegurar la transparència i prevenir distorsions en el mercat. Les plataformes digitals, com per exemple pàgines web de reserves d’hotels o de venda online, han proliferat en els últims anys i això ha suposat un canvi en els models de negoci tradicional, especialment per a les pimes. Les plataformes digitals ofereixen a petits comerciants l’entrada a un gran mercat al qual fins fa poc no tenien accés.

Les plataformes digitals […] han proliferat els últims anys i això ha suposat un canvi en els models de negociació tradicional

Amb aquesta proposta l’executiu europeu pretén que no hi hagi abusos i, sobretot, que les grans plataformes online no canviïn unilateralment els termes i condicions sense el previ consentiment del proveïdor del servei. Per exemple, en alguns casos, les plataformes afavoreixen els seus propis productes i serveis i els criteris que utilitzen per als rànquings són incerts.

Tot i que la UEAPME està a favor del text presentat, espera que el Reglament prohibeixi les clàusules de paritat dels preus i alhora demana que el Parlament Europeu i els estats membres validin en breu aquesta proposta de llei. En aquest sentit, PIMEC està a favor que es reguli aquest tema, de la mateixa manera que la patronal europea considera que l’aplicació d’aquest reglament s’ha de posar en marxa al més aviat possible per tal d’evitar situacions d’irregularitat que perjudiquin les pimes.

PIMEC està a favor que es reguli aquest tema i considera que l’aplicació d’aquest reglament s’ha de posar en marxa al més aviat possible

A través d’aquesta iniciativa, la Comissió Europea vol evitar casos com el de l’estiu passat entre l’Ajuntament de Barcelona i el portal digital Airbnb. La institució pública va detectar que a la plataforma turística s’hi estaven produint irregularitats com el relloguer d’habitatges, l’oferta de pisos sense llicències i, en definitiva, el lloguer de pisos turístics il·legals. Després de diverses sancions econòmiques de l’Ajuntament de la ciutat comtal, Airbnb va accedir a retirar més de 1.000 pisos de Barcelona que s’oferien a la seva pàgina web.

Així doncs, és important regular a nivell europeu les relacions comercials entre empreses i plataformes digitals, ja que les noves tecnologies ofereixen noves oportunitats però alhora requereixen un nou marc legal que fixi els límits d’actuació dins d’aquest nou model de negoci. Si no es fa així i ens quedem només amb el marc legal actual, sorgiran buits legals que no aclareixen de quina manera han d’actuar aquests nous actors en el mercat comercial.

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Els danys de l’exuberància irracional

Next Story

La nova legislació de protecció de dades, una oportunitat per establir bones pràctiques en l’enviament de newsletters

Latest from Innovació