Els valors d’empresa com a raó de ser

LC Paper és una pime situada a Besalú que es dedica a la fabricació de paper i els seus derivats, i que persegueix l’excel·lència en dos aspectes: la sostenibilitat i la qualitat del treball. Productors de paper de diferents categories per a empreses manipuladores de tot el món, cal destacar la seva tasca en recerca i desenvolupament (R+D), amb el registre de 5 patents relacionades amb la sostenibilitat i l’estalvi energètic en els diferents processos de la fabricació del paper.

A diferència de la majoria dels seus competidors, generen gran part de l’energia que consumeixen. Ho fan recorrent a tecnologies d’alta eficiència, ja que disposen d’una gran caldera de biomassa i d’una central de cogeneració, de la qual reutilitzen els gasos residuals per a assecar el paper. Mitjançant el disseny conjunt de la seva maquinària, els processos productius i les solucions energètiques, han assolit una eficiència inaudita al sector que, en darrera instància, els ha permès assolir la neutralitat en emissions.

En fer l’aposta estratègica per les “zero emissions” es van veure obligats a replantejar la filosofia d’alguns productes. Per exemple, prioritzar paper d’una capa gruixuda en lloc de dues capes primes, cosa que des de la seva experiència pot ser un canvi imperceptible per al consumidor però molt rellevant en termes de consum energètic durant la fabricació.

Fundada l’any 1881, LC Paper ha estat certificada i reconeguda amb diversos guardons com la beca del programa europeu Horizon 2020 al desenvolupament sostenible, el premi atorgat per la Confederació Europea d’Indústries Papereres a la fàbrica més sostenible, i el Premi Fundació PIMEC als Valors d’Empresa 2019. Aquesta empresa també ha estat reconeguda amb la certificació “Great place to work”, que monitoritza i certifica la qualitat del treball tant pel que fa a la contractació en termes de temporalitat, paritat i inclusió social, com pel que fa a cultura empresarial i a formació.

La seva història

Un empresari francès i un venedor local van construir una fàbrica de paper al costat del riu Fluvià l’any 1881. La seva activitat era utilitzar draps reciclats com a matèria primera. A mitjans del segle XX la família Vila, fabricants de paper a la província de Girona, es va fer càrrec d’aquest negoci sota el nom Paperera La Confiança. Més endavant, cap al 2006, la fàbrica va centrar-se en la creació de paper tissú per a productes d’higiene, i va augmentar la seva producció. Amb un ambiciós projecte de recerca i desenvolupament van aconseguir fabricar paper d’una sola capa sense emissions de CO2 posant en marxa una nova planta.

Fa dues dècades LC Paper va emprendre una aposta nítida i ambiciosa per ser líders en sostenibilitat. Han estat els primers fabricants de paper a nivell internacional a ser carbon neutral, és a dir, a tenir la capacitat de fabricar productes amb zero emissions de CO2 durant el cicle de fabricació.

En termes de facturació, han tancat el 2018 amb una xifra de més de 47 milions d’euros i tenen una previsió de creixement de facturació del 3% al 5% per a l’exercici 2019.

El capital humà: l’equip i els clients

Pau Vila i Garcia, responsable de transformació digital d’LC Paper, és enginyer TIC per la Universitat Ramon Llull, ha cursat estudis d’Economia a la Universitat Oberta de Catalunya, i té un Certificat Professional en gestió de projectes d’enginyeria per la Universitat de Delft. Sobre el perfil dels clients de l’empresa, explica que tradicionalment han participat del sector B2B, és a dir, han fabricat productes paperers a mida per a empreses manipuladores que converteixen aquest paper en el producte final; per exemple, bosses de paper, rotllets de paper eixugamans/higiènic…

En aquest context, la majoria (més del 80%) dels seus clients catalans i espanyols són pimes, atès que es tracta d’un sector caracteritzat per la presència de molts actors de mida petita-mitjana, sobretot a l’arc Mediterrani. També, pel que fa a exportacions, el perfil majoritari dels clients són pimes estrangeres. “Tenim presència a més de 40 països i exportem entre el 50% i el 60% de la nostra producció”, afegeix.

En relació a l’equip, LC Paper està fortament orientada a la fabricació i, sobretot, a la innovació en la fabricació. Per això, tenen una forta càrrega del component de l’enginyeria. Pau Vila diu que, actualment, la seva plantilla “està formada per un centenar de persones entre les diverses societats que conformen el grup”, i destaca que, d’aquestes 100, “aproximadament unes 15 fan tasques de gestió i administratives i la resta corresponen a la secció de fabricació”.

“Per a nosaltres és un repte aconseguir una bona gestió d’una empresa complexa com la nostra -amb exportació de més del 50% de la producció, facturació anual de quasi 50 milions, etc.- amb una administració tan lleugera. En els darrers anys hem hagut de fer un esforç important en automatització de processos per tal de romandre competitius en un mercat tan exigent com el nostre”, ha posat de manifest.

La sostenibilitat com a raó de ser

La sostenibilitat és present al nucli d’LC Paper. “És la nostra missió principal i, en aquest sentit, cal recalcar la importància de les homologacions i certificacions en les qüestions ambientals”, assegura el seu responsable de transformació digital després d’explicar que han impulsat un ventall de programes interns de certificació ambiental: des de l’ISO 14.067 (auditoria d’emissions de CO2), l’ISO 50.001 (auditoria d’estalvi energètic), ISO 14.001 (auditoria de medi ambient), Ecolabel (etiqueta ecològica de la Unió Europea), FSC/PEFC (auditoria de l’origen de les fibres cel·lulòsiques), entre altres.

“La nostra experiència ha resultat positiva: amb la pressió afegida que comporten les certificacions externes, motivem tot el nostre equip per avançar en el compliment d’aquests objectius”, declara Pau Vila.

Els seus reptes de futur

Darrerament, han observat com algunes de les apostes en les quals van ser pioners s’estan popularitzant; per exemple, l’ús de packaging de cartró en els rotllets de paper per a col·lectivitats en lloc dels tradicionals sacs de plàstic.

Pau Vila: “El nostre repte és seguir un pas per davant del mercat i no estancar-nos en la comoditat de tenir els deures fets. Tot i que la sostenibilitat és un eix estratègic per a nosaltres, també compartim altres reptes habituals del sector i de tota la indústria en general, com és el de la digitalització i automatització de processos. Fa dos anys vam iniciar un programa de substitució de tot el nostre software administratiu i de producció, i l’any vinent culminarem el procés. Aquesta transició ens permet automatitzar processos logístics, de gestió de fabricació, control de qualitat, facturació…, la qual cosa col·loca els fonaments del creixement futur de l’empresa”.

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Consells de ciberseguretat per a pimes

Next Story

Madurescència i Silver Economy: El futur és sènior

Latest from ODS i RSC