Valors i persones, la perspectiva del futur directiu o directiva

Som davant de nous entorns i d’un canvi de paradigmes que exigeixen noves respostes, nous lideratges i nous aprenentatges en la governança i presa de decisions del sistema i de les organitzacions. Com deia Albert Einstein: “No podem resoldre els problemes pensant de la mateixa manera que quan els vam crear”.

En aquest context, és més important que mai parlar de valors, alinear objectius, generar complicitats, passar del relat a l’acció, i promoure nous models de compromís professional i ciutadà. No només és important que les coses funcionin, sinó també que emocionin, i aquí el lideratge femení obre noves perspectives.

Tanmateix, si reconeixem i respectem la diversitat no podem teoritzar sobre el tema a partir d’uns estereotips, i, per tant, voldria compartir algunes lliçons apreses a partir  d’una experiència personal i professional de rol directiu dins el sector de la salut:

  • Tenir i invertir en coneixement i, sobretot, saber gestionar els entorns per assolir els objectius sense perdre la ingenuïtat.
  • Tenir capacitat i actitud per dissenyar i executar projectes que promoguin ambició col·lectiva i alinear objectius professionals i personals generant complicitat i compromís.
  • Promoure lideratges d’equips, no lideratges individuals, des de la diversitat, per aconseguir que surti el millor de cadascú. Com deia un proverbi africà, “Si vols anar ràpid ves sol; si vols arribar lluny, ves acompanyat”. 
  • Exercir una autoritat “silenciosa”. L’autoritat no te la dona només el coneixement o el nivell jeràrquic, l’autoritat te la reconeixen o no te la reconeixen, i va lligada a la capacitat de prendre decisions compartides i d’il·lusionar amb un projecte.
  • Exercir un lideratge “humanista”, amb generositat i serenor, entenent que el poder és servir.
  • Cuidar l’equilibri personal, familiar, professional i social que et permeti relativitzar i donar sentit a la vida més enllà de l’entorn professional, essent un mateix en tots els àmbits, sense voler representar cap paper.

A nivell professional passem moltes etapes i anem sumant experiències i, segurament, la “saviesa” que anem adquirint rau en això, a aplicar el coneixement amb intel·ligència i noblesa. I aquesta és l’aportació que des de la diversitat de la perspectiva de gènere hem de traslladar a les noves generacions.

Un líder és millor quan la gent pràcticament no sap que existeix, i quan el seu treball està fet i la seva fita assolida, i els altres diuen: “Ho vam fer nosaltres”. Lao Tzu, filòsof xinès.

Roser Fernández
Directora General de La Unió i de la Fundació Unió.
Exsecretària General de Salut 2011-2015.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’acreditació de competències professionals millora el capital humà i augmenta la competitivitat de l’empresa

Next Story

El paper de la dona ha d’assolir una igualtat real en tots els àmbits de la societat

Latest from Competitivitat