Un vestit a mida: els valors d’empresa

Sovint, sentim a parlar del treball amb valors a les empreses i no sabem ni per on començar.

Igualtat, salut i benestar, sostenibilitat, justícia social, medi ambient, retenció de talent… són conceptes que es van afegint al nostre dia a dia, a les xarxes socials, a les notícies, a les converses amb companys. Molts d’ells representen problemes importants a la nostra societat, com ho són el canvi climàtic o la desigualtat entre les persones.

El treball amb valors no és només per a grans projectes i grans empreses, és responsabilitat de totes les organitzacions i de cadascuna de les persones que les formen. Els valors han de ser impulsats pels propietaris i directius i seguits per cadascun dels membres de les organitzacions, ningú en queda fora.

Quantes vegades hem sentit a parlar que per a treballar amb valors ho hem de fer en el moment adequat? Que depèn del moment econòmic, que calen bons resultats, que hem d’esperar que el projecte ja estigui més madur, que això és cosa de les grans empreses que tenen pressupost i persones per dedicar-s’hi, i així un llarg etcètera. Llavors, tenim un problema: realment no entenem què és treballar amb valors. I ara arriba la pregunta: què és treballar amb valors? Doncs és fer un vestit a mida, a mida dels nostres recursos, de la nostra empresa, de la nostra gent i del projecte en el qual estem immersos.

La comunicació n’és un exemple; el coneixement i estar informats de per què fem les coses i on volem anar és una gran eina de motivació. Les persones necessitem estar informades, la incertesa ens genera molta inseguretat. La no comunicació o la comunicació incorrecta és un dels grans mals de les organitzacions. I això no requereix una gran inversió econòmica.

Si volem començar a treballar amb valors, comencem pel nostre equip. Escoltem-lo, té molt per aportar, el nostre equip és el que coneix bé el procés, i ens ajudarà molt en la gestió. A partir de cada pas que fem, de cada canvi, és qüestió de valorar i reflexionar sobre com això afecta totes les parts d’interès del projecte. Com afecta el personal, els clients, els proveïdors, la propietat de l’empresa, el medi ambient, les reglamentacions, etc. Aquest és un exercici que ens toca fer, però que un cop portat a la pràctica ja es converteix en una sistemàtica natural dins l’organització que es du a terme sense cap mena de dificultat, i és extraordinari veure com les persones hi participen activament i hi aporten valor.

Els horaris racionals i les jornades compactades afavoreixen la conciliació i beneficien les persones i l’empresa. Un còmput d’hores anuals repartides en jornades de dilluns a dijous en processos productius que requereixen inversió de temps en preparació de maquinària, genera benestar per als treballadors, estalvia recursos naturals i permet guanyar productivitat.

Treballar amb una bossa d’hores autogestionada per les persones permet que es puguin assolir a temps les feines i genera responsabilitat i un clima de confiança dins l’organització.

Personalitzar necessitats, formar per igual tota la plantilla, impulsar la participació en projectes solidaris, donar suport a l’esport i a qui el vulgui practicar, compartir coneixement, donar oportunitats laborals, sortejar els obsequis de campanya que arribin a l’empresa, impulsar cultura de gestió mediambiental, crear protocols i procediments dins l’organització més enllà dels obligatoris, amb els quals les persones rebin suport i se sentin protegides, treballar amb una gestió transparent i digna…, tot això genera retenció de talent.

Són moltes les eines, petites i grans, que ens poden ajudar a fer el canvi cultural dins la nostra organització.

Les empreses hauríem de mesurar i quantificar objectivament els resultats en competitivitat i eficiència que reporta el treball amb valors.

Podem fer-ho de manera més formal, fent una anàlisi de la situació, veient quin és el nostre comportament enfront de totes les parts d’interès i implantant millores. O bé, podem començar a fer directament activitats que reforcin els nostres valors.

Un 70% de les empreses a Catalunya som pimes, i per a nosaltres treballar amb valors és una necessitat de futur i de continuïtat per atraure i gestionar talent i projectes. La força de les pimes és molt gran i l’impuls que podem generar té molt poder. Els valors són la nostra carta de presentació, t’hi apuntes?

Montse Ramon

Executive Board, Industrias Tapla, S.L.

Vicepresidenta de PIMEC Vallès Oriental

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El registre de la jornada laboral; nou repte de les empreses

Next Story

Tècniques sostenibles de bioenginyeria en benefici de la Responsabilitat Social Corporativa

Latest from ODS i RSC