L’acreditació de les competències professionals és percebuda pel teixit productiu com una oportunitat de millora per al futur econòmic i per a la competitivitat empresarial
En un context en què, des del punt de vista formatiu, la població activa està polaritzada, tenim encara un important nombre de persones amb un nivell de qualificació baix. Tanmateix, moltes d’aquestes persones treballadores tenen coneixements i habilitats que han adquirit a través de la seva experiència professional o mitjançant vies de formació no formal.
L’acreditació de competències professionals és un procés d’avaluació mitjançant el qual les persones treballadores poden obtenir una certificació que els permetrà disposar, segons cada cas, d’un Certificat de Professionalitat, d’un títol de Formació Professional o d’ambdós, previ complement de formació si s’escau.
Aquest procés consta de diverses fases. En primer lloc, la d’orientació, en què s’informa els aspirants sobre els requisits de participació, drets i obligacions, etc. En segon lloc, la fase d’assessorament, quan s’emet un informe orientatiu després d’estudiar cada cas per identificar les unitats de competències de cada candidat o candidata. En tercer lloc, l’avaluació, quan s’estableix quines han estat les unitats de competència superades després que el candidat o candidata hagi fet una entrevista i aportat evidències documentals. I, finalment, la d’acreditació i registre, amb el lliurament d’un certificat oficial.
L’oportunitat que ofereixen els processos d’acreditació de competències és, precisament, la de demostrar i certificar els coneixements i l’experiència professional de les persones candidates, millorant la qualificació del capital humà i augmentant la competitivitat de les empreses.
La nova regulació publicada recentment per l’agència FPCAT, l’agència pública de formació i qualificació professionals de Catalunya, té la finalitat de garantir que el funcionament del servei d’acreditació de competències professionals sigui àgil i eficaç.
Les pimes demanen plans de formació contínua adaptats a les seves necessitats i característiques
Per això, ha incorporat com a novetat els processos d’acreditació amb caràcter massiu. En aquest cas, les fases d’assessorament i avaluació es poden desenvolupar en els espais propis de l’empresa, i els seus quadres professionals es poden incorporar com a persones assessores i avaluadores en el procediment.
Un altre dels canvis que introdueix aquesta nova regulació és la incorporació de les empreses, gremis i associacions empresarials al procediment, amb un finançament específic, reconeixent així el seu paper clau i estratègic en l’impuls de l’acreditació de competències de les persones treballadores de cada sector.
Sobre aquesta qüestió, els empresaris i empresàries han posat en valor aquests procediments com a oportunitat de millora per al futur econòmic del país, així com per a la competitivitat empresarial. En aquest sentit, han defensat la necessitat de dissenyar plans de formació contínua i que aquests estiguin adaptats a les necessitats i les característiques de cada sector i de cada territori.
A través d’aquesta iniciativa, Pilar Mínguez, responsable de socis col·lectius de PIMEC, ha destacat que “el nou model d’acreditació català comptarà amb el món associatiu que tant caracteritza Catalunya, amb un paper actiu en l’impuls dels processos dels seus sectors”. A més, considera que “és una molt bona oportunitat per donar-los el seu espai, amb la voluntat de continuar sumant esforços i aportant valor afegit i qualitat a l’acreditació de competències”.
Per la seva banda, Sílvia Miró, directora de l’Àrea de Treball de la patronal catalana, ha afirmat que el procés contribuirà a la millora de la competitivitat empresarial, a través del foment de la qualificació de persones i empreses: “Celebrem que s’hagi activat el nou model d’acreditació de competències que reconeix el paper impulsor dels gremis i les associacions en els processos d’acreditació, com a instrument indispensable de qualificació del nostre mercat de treball”.
D’altra banda, la directora de l’Àrea de Treball ha anunciat que PIMEC està organitzant reunions personalitzades amb l’agència FPCAT i els gremis i associacions interessats, per començar a concretar aquests processos per mitjà de la signatura de convenis de col·laboració.
L’acreditació de competències permet una millor organització a l’empresa, adequant els perfils més adients a cada lloc de treball
Recentment, s’han reunit els representants d’una cinquantena de gremis i associacions empresarials de Catalunya, donant continuïtat a la jornada que havia organitzat PIMEC a l’abril amb la col·laboració de l’agència FPCAT.
Durant la trobada, s’ha constatat la necessitat d’impulsar els processos d’acreditació amb caràcter massiu, tal com preveu la nova regulació publicada per l’agència FPCAT, implementant mesures que garanteixin que el funcionament del servei d’acreditació de competències professionals sigui àgil i eficaç, d’acord amb el propòsit d’aquesta normativa.