“No hi ha amor…. Únicament proves d’amor”. Aquesta frase d’un famós poema de Pierre Reverdy s’aplica també al mercat: No hi ha mercat… hi ha únicament proves de mercat i es diuen factures.
Quan llegeixo presentacions d’emprenedors en fase de recaptació de capital (el famós fundraising), sempre hi ha una transparència amb el TAM, el SAM el SOM, etc. És una informació interessant, però no és rellevant en el marc d’una empresa emergent perquè no aporta res nou o que no es pugui trobar a Google.
És un enfocament “Top-down” que té sentit en un món en el qual els startups tenen recursos il·limitats… i aquest món no existeix!
Els dos recursos limitats dels startups són el temps i els diners. I aquests dos factors són els que defineixen els límits del mercat al qual una empresa emergent pot accedir.
Es crea credibilitat per a un projecte emprenedor demostrant com accedir al mercat des de baix fins a dalt. El 2005, li van preguntar a Zuckerberg en una entrevista de la CNN com havia arribat a 1 milió d’usuaris; va contestar d’un en un.
De baix a dalt, no dividint diverses vegades un número gran per a arribar a un altre que sigui prou gros per a autoconvèncer-nos que hi ha mercat.
Hi ha un altre tema important en aquesta reflexió, el camí que porta del primer usuari/client al següent i al següent, fins a tenir un volum de clients rellevant, és un coneixement propi dels emprenedors. No és una cosa que es construeix amb fonts alienes d’informació, sinó amb la interacció amb els components del mercat: necessita treball i consistència per a ser creïble.
Per a tenir èxit i impacte, el mercat ha de ser gran, però no és suficient; ha de ser accessible.
Mathieu Carenzo – Bussines Angel