Un any més, des de la Fundació PIMEC, hem presentat les conclusions de l’enquesta “El talent té edat?”, la tercera edició de l’estudi per conèixer la influència de l’edat sobre la contractació entre les pimes catalanes. L’informe ha recollit l’opinió de més de 375 empreses de tots els sectors d’activitat (primari, indústria i serveis) i de tot Catalunya.
En primer lloc, hem de tenir en compte que la piràmide demogràfica a Catalunya, com succeeix a Espanya, s’està invertint amb el pas del temps. Actualment, a la comunitat autònoma catalana, segons les dades d’IDESCAT, de les 8.067.454 persones que viuen, 2.387.019 es troben en la franja compresa entre els 45 i els 64 anys i representen gairebé un 30% del total. I, a tot això, s’ha de sumar que, segons ha compartit el ministeri de sanitat del Govern d’Espanya, l’esperança de vida ja se situa en més de 82 anys de mitjana, el que ens ha de fer replantejar el paper del talent sènior a la nostra societat.
De l’enquesta realitzada per la Fundació PIMEC aquest 2024, destaca que del 83% de les empreses que han contractat personal durant els darrers dos anys, el 74% d’aquestes han incorporat a les seves plantilles majors de 45 anys, la qual cosa suposa una millora, del 7%, respecte de l’any 2023. No obstant això, continuem tenint barreres que són difícils de superar. Només el 25% de les empreses van contractar persones de més de 55 anys.
D’altra banda, també és preocupant que encara el 53% de les empreses considerin que sí que existeix discriminació per edat en la contractació. Els motius principals són que les organitzacions perceben els perfils joves com a més emmotllables i que els perfils sèniors demanden sous més elevats.
Des de la Fundació PIMEC fa molt de temps que diem que és necessari comptar amb el talent sènior a les empreses perquè aporten coneixement i experiència, a més de poder disposar d’una plantilla amb més estabilitat. En aquest sentit, totes les empreses que han contractat talent sènior han destacat que estan molt contentes amb aquestes incorporacions i que volen continuar apostant per aquests perfils.
A més, és important comptar amb propostes concretes per potenciar l’ocupació del talent sènior, i les respostes de l’enquesta d’enguany han destacat la creació d’un nou contracte especial per a majors de 45 anys, fomentar i facilitar altres col·laboracions amb sèniors com l’interim management, una major eficiència dels Serveis Públics d’Ocupació respecte a l’atur sènior o impulsar plans de formació amb compromís d’ocupació.
No podem oblidar que ens trobem en un moment complicat pel mercat laboral. Les empreses no estan trobant perfils qualificats per cobrir les seves necessitats. Per això, des de la Fundació PIMEC considerem que la contractació de talent sènior pot donar resposta a aquestes necessitats. Cada cop vivim més i, per tant, tenir més de 45 anys no ha de ser motiu per excloure a una persona del mercat laboral.
Josep González, president de la Fundació PIMEC