/

Millorar la logística per impulsar l’economia

Amb el fòrum mundial d’economia a Davos i la intenció del Govern espanyol de presentar el nostre país com a un referent logístic a Europa, les millores i inversions en infraestructures tornen a estar de nou a la taula de debat. I es que és indiscutible el necessari impuls de les nostres infraestructures com a element clau per a una economia forta i competitiva.

En primer lloc, vull posar en valor l’aportació de les exportacions al creixement econòmic i, en aquest sentit, la importància  d’aprofitar la posició geogràfica estratègica de Catalunya i Espanya, al mig del flux mundial de mercaderies. A més, cal destacar que el sector logístic català suposa 28.000 milions del VAB i un 12,7% del PIB.

Des de PIMEC Logística hem xifrat que Catalunya requereix d’una inversió real executada de 45.333 milions d’euros per eliminar el dèficit d’infraestructures fins a l’any 2030 i arribar aleshores al 19% del pes a l’Estat. Llavors, quines mesures serien necessàries per aconseguir més eficiència logística a través d’infraestructures eficaces que tinguin en compte la intermodalitat, la sostenibilitat, la innovació i la formació?

A continuació posaré alguns exemples: potenciar la xarxa viària de connexió del territori (manteniment, vies estratègiques, problemes amb els peatges…), i acabar amb la congestió de Barcelona a través d’un impuls de la xarxa ferroviària de Rodalies i del foment de l’ús del transport públic en benefici del medi ambient. També convindria millorar la  gestió de la mobilitat de les persones treballadores, potenciant les polítiques park&ride, garantint l’accés als polígons industrials mitjançant infraestructures d’intermodalitat, i fent un seguiment del pla de rodalies del Ministeri de Foment per assegurar el seu compliment amb l’objectiu de millorar la seva fiabilitat, capacitat i  seguretat.

D’altra banda, sobre la mobilitat de les mercaderies, s’ha de garantir que les principals àrees d’activitat econòmica i nodes logístics,  portuaris i aeroportuaris estiguin connectats, en coherència amb la conformació del Corredor Mediterrani. Per posar alguns exemples més de mesures necessàries concretes fonamentals a mig i llarg termini, des de PIMEC fa temps que demanem el desenvolupament de nous parcs logístics sostenibles d’última generació per donar  resposta als requeriments de la indústria catalana, la demanda creixent del comerç  electrònic i l’optimització de les rutes de distribució. Finalment, i entre moltes altres qüestions, defensem solucionar els colls d’ampolla arreu del territori, una gestió integral aeroportuària KM 0, i un pla per aconseguir que l’aeroport d’Alguaire sigui l’aeroport de  mercaderies de referència al país.

Per aconseguir tot això, serà imprescindible una planificació i una gestió integrals, complimentant el traspàs de la gestió d’infraestructures estratègiques a la Generalitat, com el port, els aeroports i el Consorci de la Zona Franca.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El emprendimiento, eje fundamental de la sociedad

Next Story

El edadismo vulnera derechos fundamentales

Latest from Opinión

Renovarse o morir

Todo aquello que hagas de más, que ofrezcas de más, servirá para crearte oportunidades de futuro,

Soy empresario

Desde hace años, siempre escucho a personas destacadas que hablan sobre la importancia de no?desindustrializarnos, sobre