Ferran Bel: “Ha arribat el moment; les pimes entrem al diàleg social espanyol amb veu pròpia”

Entrevista al representant permanent de PIMEC a Madrid

 (Tortosa, 1965) És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. L’any 1991 va fundar un despatx professional en el qual ha exercit com a assessor d’empreses. Ha estat professor associat de la Universitat de Barcelona i actualment és professor associat de la Universitat Rovira i Virgili. En l’àmbit polític va ser alcalde de Tortosa entre els anys 2007 i 2018, i diputat al Congrés durant la XI, XII i XIV legislatures. També va ser senador per Tarragona en la X legislatura.

Com valora aquests primers mesos en el nou càrrec?

El meu nomenament va coincidir amb l’inici de la nova legislatura a Espanya. Fins fa poc, l’activitat legislativa ha estat aturada, però ja ens hem posat en marxa, i hem aprofitat aquest període per mantenir el contacte amb les diferents comissions, gremis, entitats i associacions per identificar els interessos de les pimes i de les persones autònomes a Madrid.

Estem començant a crear un hàbit de treball de forma més estructurada per tenir una major incidència a Madrid des de Madrid.

Com pot ajudar les pimes catalanes la seva etapa com a diputat al Congrés pel seu coneixement de Madrid i del món empresarial?

Aquests anys a Madrid, entre altres qüestions, m’han servit per saber connectar amb els diferents àmbits de decisions polítiques i crec que aquest fet és el que em permetrà aportar la meva experiència.

Pensem que un alt percentatge de les normes vigents que afecten les nostres pimes es fa a Madrid, de manera que ara aprofitarem aquest espai per aportar el nostre granet de sorra.

I la seva etapa com a alcalde, pel seu coneixement del territori i del teixit productiu d’àmbit local?

He estat alcalde d’una ciutat gran i perifèrica, per això conec bé la necessitat de tenir en compte l’estructura productiva del nostre país a nivell de tot el territori.

PIMEC compta amb una estructura territorial que no té cap altra associació empresarial i això és diferencial, a més de fonamental per aconseguir una acció eficaç i representativa.

Ara a Madrid també tindrem aquesta sensibilitat territorial que caracteritza PIMEC en la seva actuació.

Com va la interlocució directa i permanent amb les administracions estatals i les institucions amb seu a Madrid?

De fet, aquesta interlocució no l’he perdut mai. Jo tinc la responsabilitat de representar la pime catalana a la capital espanyola i la meva tasca és explicar i, sobretot, argumentar perquè les nostres demandes tinguin repercussió amb l’objectiu de millorar la competitivitat empresarial i la qualitat de l’ocupació, i de generar més riquesa.

La seva comesa és reforçar la funció de representació i defensa dels interessos de les pimes catalanes. Com ho està fent?

Com ho fa PIMEC des de fa temps, però ara d’una manera més permanent i estructurada a Madrid.

Ho faig donant a conèixer l’estructura productiva de Catalunya, que és diferent de la de la resta d’Espanya, i transmetent la nostra realitat, tot identificant les preocupacions de les pimes i defensant els seus interessos.

Estic a disposició de PIMEC, una organització molt plural, i sóc l’interlocutor i el canalitzador a Madrid de tots aquests sectors d’activitat econòmica d’arreu del territori.

Ara se’ns gira feina amb la nova oportunitat que s’ha obert per a les pimes catalanes gràcies a PIMEC, doncs per primera vegada en la història de la democràcia podran comptar amb veu pròpia al diàleg social espanyol.

Com valora aquesta fita per a les pimes catalanes en l’àmbit de la representativitat?

Aquesta era una assignatura pendent del món empresarial i polític en l’àmbit espanyol. I això s’ha d’emmarcar en la normalitat perquè també passa a Europa.

Vull matisar la importància que això no s’ha de veure com un benefici per a PIMEC o per a Catalunya. Això beneficiarà el conjunt de l’Estat espanyol i el conjunt de les empreses del país.

D’altra banda, òbviament, hi ha interessos propis de les pimes, que no són els de les grans empreses. I aquest mateix fet és el principal motiu pel qual necessitem una veu pròpia allà on es prenen les decisions que ens afecten.

Quines creu que són bones oportunitats per fer créixer la visibilitat i la reputació de PIMEC en l’àmbit estatal?

D’oportunitats n’hi ha moltes, com també hi ha moltes qüestions que ens plantegem en defensa de les pimes catalanes que també beneficiarien les espanyoles en el seu conjunt.

Però l’oportunitat més destacable és la de disposar d’aquesta visibilitat de l’acció de PIMEC i perseverar en les accions o centres d’interès amb els quals treballem, com la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) i Conpymes. Això ens permetrà assolir objectius.

Vostè ha expressat que un dels seus objectius és que l’activitat reguladora sigui molt més favorable als interessos de la petita i mitjana empresa catalana

És una qüestió que sempre s’ha reivindicat i no s’ha materialitzat, però a Europa bufa un vent favorable en aquest sentit amb l’SME Relief Package i el nostre objectiu és que això s’aprovi també aquí.

L’activitat reguladora s’ha incrementat i seguim en aquesta tendència, però és important regular tenint en compte les necessitats de la micro, petita i mitjana empresa per poder guanyar competitivitat.

Les grans creadores d’ocupació són les pimes, per la qual cosa és important reconèixer aquesta representativitat. Mentre això no passi, seguirem incidint amb especial insistència en els tres principals partits catalans –PSC, Junts i ERC–, els quals tenen en aquesta legislatura un pes important a l’hora d’aprovar lleis i afavorir el desenvolupament normatiu. Em consta que són sensibles a les demandes de les pimes i, per tant, crec que podem ser optimistes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Els fons Next Generation promouen realment la igualtat de gènere?

Next Story

La formació dual universitària i les empreses

Latest from Panorama