La digitalització de les pimes amb el Kit Digital

  • El programa Kit Digital és una ajuda per a digitalitzar micro i petites empreses i persones autònomes, i compta amb un pressupost total de 3.067 milions d’euros per al període 2021-2023. 

Aquest programa –finançat pels fons europeus Next Generation UE en el marc de l’Agenda Digital 2025 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya– preveu fer atorgaments per imports que van dels 2.000 als 12.000 euros, en funció del nombre d’ocupats.  

Els beneficiaris són aquelles microempreses, petites empreses o persones autònomes, de qualsevol sector, que compleixin els requisits establerts per a l’obtenció d’un bo digital, el qual tindrà els següents imports: 

  • Petites empreses (de 10 a 49 treballadors): 12.000 € 
  • Micro i petites empreses (d’1 a 9 treballadors): 6.000 € 
  • Microempreses (d’1 a 2 treballadors) i autònoms: 2.000 € 

El projecte posa a disposició de les pimes un catàleg d’agents digitalitzadors encarregats de proporcionar les solucions tecnològiques que més s’adaptin a cada sol·licitant i que s’emmarquen dins de deu categories principals.  

PIMEC, que actua com a representant voluntari per ajudar les pimes que demanin tramitar l’ajut, ha obert un registre per a les empreses que vulguin estar informades sobre quan i com sol·licitar els bons digitals: https://www.kitdigital.net/ 

Aquest programa està tenint un gran èxit entre les empreses, cosa que es veu reflectida en l’enorme resposta que està rebent, amb més de 54.000 sol·licituds en poc més d’un mes. En l’actualitat, les empreses espanyoles que han tramitat i aconseguit aquest ajut ja compten amb els primers abonaments digitals.  

Per conèixer amb més detall les característiques i els beneficis d’aquesta ajuda, entrevistem el director general de RED.es, Alberto Martínez. 

Ja s’ha obert la primera convocatòria del programa Kit Digital per a pimes d’entre 10 i 50 treballadors. En què consisteix i quins beneficis pot suposar aquest projecte per a les empreses?

Aquests recursos pretenen proporcionar solucions tecnològiques bàsiques que ajudin les empreses de menys de 50 treballadors a assolir un nivell de maduresa digital més elevat.  

El programa d’ajudes és molt innovador, ja que es tracta d’un procés automatitzat que, a través de convenis amb altres administracions públiques que hi estan implicades, permet que la sol·licitud sigui ràpida, senzilla i que estigui a l’abast de tothom. Hem aconseguit que les persones físiques i les societats mercantils puguin sol·licitar l’ajuda sense haver d’aportar documentació ni haver d’avançar diners. A més, hem habilitat la figura del representant voluntari, de forma que qualsevol tercer pot demanar l’ajuda en nom de la pime.  

En quin punt es troba ara mateix la digitalització de les pimes a Catalunya i la resta d’Espanya?

Tot i que som conscients que encara queden passos importants per a fer, anem per bon camí. Segons l’índex DESI del 2021, Espanya ocupa una posició destacada a Europa, ja que som el tercer país europeu amb millor connectivitat. També destaquem en termes de digitalització de l’Administració Pública. Ara, doncs, és el torn d’impulsar la capacitació digital i la digitalització de les pimes. Aquí tenim un camí per recórrer i seguir avançant.  

Quantes pimes es podrien beneficiar del Kit Digital?

El programa Kit Digital pretén arribar a gairebé un milió de petites empreses, microempreses i autònoms, i es desenvoluparà fins l’any 2023 a través de diferents convocatòries d’ajudes dirigides a 3 segments diferents. El nostre objectiu és que les 3 convocatòries s’obrin aquest mateix any. El nombre d’empreses que podrà demanar l’ajuda dependrà del segment per al qual s’hagi obert la convocatòria.  

La primera convocatòria, destinada a les pimes de 10 a 49 treballadors, fa més d’un mes que està oberta i ja hi ha més de 54.000 empreses de tot Espanya que han presentat la seva sol·licitud. La convocatòria estarà oberta durant sis mesos o fins que s’acabin els fons, i les ajudes s’atorgaran través de concurrència no competitiva, és a dir, per ordre d’arribada de les sol·licituds.  

Què pot suposar per a l’economia la digitalització de les pimes?

Ens hem adonat que a Espanya hi ha una diferència considerable en termes de digitalització i productivitat entre les empreses grans i les pimes. El grau de competitivitat de les empreses grans espanyoles és perfectament comparable amb el de les empreses de més de 50 treballadors de la resta d’Europa, mentre que es percep un espai de millora pel que fa a aquelles empreses de 0 a 49 treballadors. Tenint en compte el pes de les pimes en l’economia, és important proporcionar solucions tecnològiques per augmentar la seva productivitat.

Quines són les demandes de les empreses quant a la seva transformació digital?  

Varien en funció de les seves necessitats. Aquestes poden ser la creació d’una pàgina web, implantar la factura electrònica o crear una aplicació de gestió de clients. Altres necessitats podrien ser impulsar processos de logística empresarial, crear entorns de ciberseguretat, o dotar-se d’un programa de comptabilitat.  

Una de les característiques principals d’aquest programa és que l’hem anat dissenyant tot escoltant els principals beneficiaris. A més, des d’aquest gener estem recorrent tot Espanya per a presentar presencialment el programa i escoltar les petites empreses, els agents digitalitzadors… per saber quines són les seves necessitats i els seus dubtes. D’aquesta manera millorem les seves propostes finals i els ajudem a entendre millor el programa.  

Per a nosaltres, el Kit Digital no té sentit sense els seus principals actors implicats. És per això que la recompensa a aquest esforç és veure que 1 de cada 2 empreses del primer segment de totes les comunitats autònomes han sol·licitat aquesta ajuda. Aquest és el veritable èxit del programa.  

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

“Estem pagant l’electricitat tres vegades més cara respecte al que pagàvem a inicis de 2021”

Next Story

Lehisa, una peça més per a l’encaix de la igualtat

Latest from Panorama