- Les pimes i els autònoms es veuen obligats a repercutir als clients part de l’augment del preu del gas i l’electricitat i també els increments dels proveïdors
- Una enquesta de PIMEC destaca que el 62% de les empreses es veuran afectades per l’encariment de preus, i que un 16% no podran seguir amb la seva activitat
- L’organització empresarial demana una configuració de preus justa, que no permeti rendes excessives, amb l’objectiu d’evitar un desequilibri dins del teixit empresarial
“Hem rebut els últims mesos un increment dels costos energètics d’entre el 80% i el 90%”. Així de rotund es mostra Manel Llaràs, propietari de dos forns de productes artesans al centre de Lleida, que funcionen amb gas natural. L’empresa de recobriments de peces metàl·liques Caypi també ha patit un cop molt fort, “perquè els costos energètics suposaven el 6% el 2021 i avui representen un 18-20%”, destaca el gerent de la companyia, Josep Soto. És a dir, “estem pagant tres vegades (253%) per sobre del cost que teníem a inicis de 2021; tenim una forta incertesa a l’hora de poder oferir nous projectes, amb un problema de liquiditat immediata”, rebla.
Així, l’increment espectacular dels preus de l’energia a Catalunya s’ha acarnissat amb pimes i autònoms. Segons una enquesta de PIMEC realitzada al febrer, el 62% de les empreses es poden veure afectades per l’encariment de preus energètics, i un 16,4% tindrien dificultats per seguir amb la seva activitat. Aquest últim percentatge suposa que poden estar en risc uns 320.000 llocs de treball. Més de la meitat de les empreses han vist augmentat el preu en més d’un 50% i algunes han patit fins i tot increments del 200%.
Cal tenir present que per al 36% d’empreses de l’enquesta el pes de la despesa energètica supera el 10% dels ingressos, i que el 42%, no tenen la informació sobre si l’electricitat que paguen és en baixa o alta tensió i no saben com poden millorar els seus costos energètics.?
L’augment del rebut de l’electricitat i el gas ha repercutit directament en les despeses fixes de les pimes i pràcticament totes les primeres matèries dels proveïdors també s’han encarit. En el cas de la fleca de la família Llaràs, “tots els productes que comprem han registrat un increment de preus d’entre el 25% i el 35%”, argumenta Llaràs, que ho exemplifica amb la farina, que ha duplicat preus. També s’han fet notar altres efectes col·laterals, però igualment importants, com l’escassedat d’algunes primeres matèries i l’increment del preu del transport, que en alguns casos han superat el 50%, afirma Josep Soto.
Estalviar i reestructurar producció
Després del diagnòstic, Llaràs passa a desgranar les mesures que ha pres per pal·liar tots aquests inconvenients: “El primer que vam fer va ser intentar?estalviar en l’electricitat, aturant alguna nevera de l’obrador, però això ha tingut poc impacte a la factura de la llum”. I pel que fa al gas natural, “hem aturat el forn de més consum, i hem passat la producció a dos forns més petits”. Amb aquesta última mesura, Llaràs sí que ha notat un estalvi important, tenint en compte que els forns funcionen amb gas des de fa més de 25 anys, “perquè vam pensar aleshores que com que el forn estava situat dins de la ciutat de Lleida, el gas era el tipus d’energia més neta i més respectuosa amb els veïns”, explica l’empresari.
Tot plegat, l’increment del cost energètic ha suposat que els dos forns de Lleida s’hagin focalitzat a mantenir l’activitat de més valor afegit, com la pastisseria i la brioixeria. El resultat final ha estat que l’empresa s’ha vist obligada a repercutir una part de l’augment de costos als clients. En aquest sentit, l’estudi de PIMEC indica que el 24,5% de les empreses repercutirà l’encariment de l’energia en el seu producte final: el 38% en el cas de l’hoteleria i restauració i el 28% en el cas de les companyies industrials.
Segons Josep Soto, de Caypi, “és impossible assumir un cop com aquest sense repercutir-lo. En el nostre cas ho hem traspassat a tots els clients sense excepció”. El problema afegit “és que els preus els vam modificar el gener i durant aquests mesos el cost de l’energia ha seguit pujant, el que pot suposar que serà necessari un nou increment, amb el risc que representa de perdre algun client”, assenyala.
Deixar de pagar els plats trencats
Davant de tot aquest devessall de problemes, tant Llaràs com Soto demanen que “cal limitar els preus energètics i deixar de calcular preus a través del cost marginal. En moments excepcionals calen mesures extraordinàries. Les pimes han de deixar de pagar tots els plats trencats mentre les elèctriques presenten facturacions i beneficis històrics”.
En aquest sentit, amb els resultats de l’enquesta, des de PIMEC s’ha elaborat una bateria de propostes per millorar la situació. En primer lloc, la configuració justa de preus per evitar rendes excessives que reverteixin en un desequilibri que afecta la competitivitat i la viabilitat. Cal modificar el sistema de fixació de preus, perquè la configuració actual dona uns resultats excessius de 76.659 milions, que suposen un cost de 1.700 euros per capita. En segon lloc, excloure el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l’electricitat, atès que el seu preu pot estar sent responsable de més del 50% de l’augment. També mesures fiscals per tal de capturar alguns dels rendiments que obtenen certs generadors d’electricitat, tal com proposa Europa, i potenciar la inversió en renovables.
Cañete treballa en la creació d’un comitè tècnic socioeconòmic amb el Govern i els agents socials per activar la recuperació econòmica
El president de PIMEC, Antoni Cañete, va proposar el passat mes de març al conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, la creació d’un comitè tècnic socioeconòmic, format pel Govern català i els agents socials més representatius, per poder prendre decisions i potenciar l’activitat econòmica en la sortida de la crisi. Cañete ha demanat la constitució d’aquest organisme, que podria tenir com a referència l’activació del Procicat durant la pandèmia.
El màxim responsable de PIMEC ha exposat al conseller Torrent els problemes que tenen les pimes i els autònoms per mantenir la seva activitat, especialment les conseqüències derivades de l’increment de preus de l’electricitat, durant la trobada celebrada a la seu d’ACCIÓ amb el?conseller i una representació de pimes catalanes de diferents sectors i territoris. El president de la patronal ha demanat “una aposta decidida per a la transició energètica i garantir un model equilibrat i respectuós amb l’entorn”.